Annonce

Udland
11. oktober 2013 - 17:41

Afrikanske lande vil melde sig ud af Den Internatinale Straffedomstol

Den Afrikanske Union diskuterer udtræden af Den Internationale Straffedomstol, ICC. Menneskeretsforkæmpere frygter, det vil føre til frirum for forbrydelser mod menneskeheden.

Fredag den 11. oktober mødes afrikanske ledere fra 34 lande i Den Afrikanske Union for at diskutere, om de vil følge et kenyansk ønske om fælles udtræden af Den Internationale Straffedomstol, ICC.

Kravet om udmeldelse kommer især fra ledere i Sudan og Kenya, som er sigtet for forbrydelser i deres hjemlande ved domstolen. ICC er en domstol for krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab.

De afrikanske lande udgør 34 ud af i alt 122 stater, som har ratificeret den såkaldte »Romstatut«, domstolens juridiske fundament, som trådte i kraft den 1. juli 2002.

Afrikansk kritik

Debatten om de afrikanske landes forhold til Den Internationale Straffedomstol sker efter en voksende kritik. Den Afrikanske Union har beskyldt domstolen for at forfølge afrikanske ledere og har bedt domstolen om at droppe retssager mod Kenyas ledere.

– Måden, som ICC har opereret på, har efterladt et meget dårligt indtryk i Afrika, udtalte den etiopiske premierminister og præsident for Den Afrikanske Union, Hailemariam Desalegn, ved FN's generalforsamling i New York i den første uge af oktober 2013.

Det blev bakket op af den sydafrikanske præsident. Jacob Zuma som betegnede ICC praksis for »urimelig«.

ICC afviser kritikken og henviser til at mange igangværende sager er rejst af afrikanske lande selv.

Botswana, Nigeria, Ghana og andre afrikanske lande anerkender fortsat ICC.

Frygt for frirum for forbrydelser

Flere menneskeretsforkæmpere, blandt andet Sydafrikas ærkebiskop Desmond Tutu og FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan, frygter, at afrikansk udmeldelse vil skabe rum og straffrihed for fortsat vold, drab og overgreb på kontinentet. 

130 civile organisationer har igangsat en underskriftsindsamling imod udmeldelse. Beslutningen vil sende et forkert signal om vigtigheden af beskyttelse af menneskerettigheder i Afrika, mener de, uden dermed at ville frede domstolen for kritik. .

Anklager mod to præsidenter

Lige nu står tre kenyanere anklaget for forbrydelser mod menneskeheden, blandt andet præsidenten Uhuru Kenyatta. Det sker på grund af mistanke om ansvar for etnisk vold efter et omstridt valg i 2007, der førte til mere end 1.100 døde og 600.000 fordrevne. Alle tre nægter sig skyldige.

Kenyas parlament vedtog den 5 september at trække landets anerkendelse af ICC's juristdiktion.

En afrikansk udmeldelse vil ikke umiddelbart ændre noget på de igangværende retssager.

Den sudanesiske præsident Omar al-Bashi er anklaget for folkemord og forbrydelser mod menneskeheden. Han besøgte Kenya i sidste måned uden at blive anholdt på trods af anmodning fra ICC.

Omar al-Bashir påstår, at anklagerne imod ham er »overdrevne« og beskylder ICC for at deltage i en vestlig konspiration.

Læs mere i artiklen »Kenya pushing for African split from International Criminal Court« hos Irish Times

Læs også »Africa to debate ICC role amid growing opposition« hos News.yahoo.com

Læs artiklen »Annan defends International Crimanal Court« hos news24.com

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce