Annonce

Aktivisme
27. januar 2014 - 18:43

Arrangører af demonstrationer tror på blokering af Dong-salg til Goldman Sachs

Presset stiger på regeringen. Mere end 160.000 danskere har skrevet under mod salg af Dong. Arrangører af demonstrationer i Aarhus og København onsdag, tror på salg kan annulleres.

Der er ved at rejse sig en folkelig storm mod Folketingets planlagte salg af store dele af det statslige energiselskab Dong Energy.

Hver dag blander flere kritiske røster sig i debatten, også internt i regeringspartierne.

Senest har en flere fagforeningsformænd været fremme med et budskab om, at en række danske pensionskasser formentligt kan stille med et beløb og komme med et samlet tilbud, der er markant bedre for de danske skatteborgere end det, som Goldman Sachs har fået igennem i Finansministeriet.

En digital underskriftsindsamling har de seneste dage fået kolossal vind i sejlene og i skrivende stund har mere end 160.000 danskere skrevet under på kravet: »Nej tak til statens salg af Dong til Goldman Sachs«.

Antallet af underskrifter vokser for hver time.

Skriv under på kravet om Nej tak til statens salg af Dong til Goldman Sachs

Demonstrationer onsdag

Der er desuden blevet taget initiativ til en demonstration mod salget. Initiativet er taget af tre enkeltpersoner og er sket ret spontant, fortæller én af arrangørerne, Jakob Krogh, til Modkraft.

– Debatten kørte i medierne, og vi tænkte, at der blev nødt til at ske et eller andet. Egentligt tog vi initiativ til en mindre happening, men kort tid efter eksploderede sagen endnu mere i medierne, og det samme gjorde underskriftsindsamlingen. Der væltede ind med tilmeldinger på vores event, og der var mange folk, der tilbød af hjælpe. Så vi besluttede hurtigt at lave det om til en demonstration, og pludseligt tegner det til at blive en stor protest, fortæller Jakob Krogh.

Til demonstrationen vil der være underholdning og musik af blandt andet Henrik Strube. Der vil desuden være taler af Dennis Kristensen (formand for FOA), Carl Valentin, (formand for SFU), Camilla Schwalbe (formand for DSU) og Frank Aaen (MF for Enhedslisten).

Man har desuden inviteret Jens Rohde fra Venstre, som har været ude og kritisere aftalen i medierne, men man har endnu ikke fået svar.

Demonstrationen foregår på onsdag den 29. januar kl. 16 på Christiansborg Slotsplads, dagen før at Folketinget skal godkende salget af Dong.

Næsten 3.500 personer har mandag den 27. januar tilmeldt sig demonstrationen via facebook.

Demonstrationen anbefales desuden af 3F Kastrup, 3F København, Landsforeningen af Socialpædagoger, miljøorganisationerne Noah og Omstilling Nu samt borgergruppen Stop Salg Af Dong. Flere anbefalere ventes at komme til.

Besøg facebook-event for demonstrationen i København

Søndag den 26. Januar blev der desuden taget initiativ til en søsterdemonstration samtidigt i Århus. Her vil der blandt andet være tale af den lokale DSU-formand Line Mastrup.

Besøg facebook-event for demonstrationen i Århus

Aftalen kan få alvorlige konsekvenser

Jakob Krogh og resten af arrangørgruppen i København tror ikke på, at Goldman Sachs vil handle i befolkningens interesse, hvis de får afgørende indflydelse på Dong.

– Vi tvivler meget på, at en kynisk amerikansk investeringsbank, der har sin ekspertise i at spekulere i kortsigtet profit, kan bidrage med langsigtede investeringer til gavn for det danske samfund. Vi er bekymrede over den magt, som Goldman Sachs får med aftalen i form af mindretalsbeskyttelse og strategisk vetoret, og vi frygter, at det kan få alvorlige konsekvenser for både energipriser, forsyningssikkerhed, grøn omstilling og kampen mod skattely, fortæller Jakob Krogh.

Læs mere om Dong-salget i Modkraft-artiklen »Corydon giver særrettigheder til vampyrblæksprutte«

Dong-sagen kan blive afgjort torsdag, når Folketingets Finansudvalg skal stemme om salget på et møde, der starter klokken 13.

Inden da er der afstemning i Folketingssalen klokken 10, hvor forslaget andenbehandles. Med Venstre, Konservative, Liberal Alliance, De Radikale, SF og Socialdemokraterne bag salget er der umiddelbart solid opbakning til aftalen. 

Jakob Krogh tror dog på, at det kan lykkes at få blokeret aftalen:

– Modstanden er så stor nu, også internt i SF og Socialdemokraterne, at Bjarne Corydon er tvunget til at tage en reel debat om den her aftale. Jeg tror der er gode chancer for, at de ender med at måtte udskyde aftalen, og så vil presset vokse yderligere i mellemtiden. Vi er på ingen måde tjent med den aftale, som man har forhandlet hjem.

– Derfor vil jeg opfordre alle til at tage fat i deres venner og kolleger og tage dem med til demonstrationen. Medbring gerne fagforeningsfaner, hjemmelavede bannere og forskellige sjove indslag. Dette kan være vores sidste chance for at få stoppet salget, siger Jakob Krogh.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce