Annonce

Israel
10. februar 2016 - 15:22

Det israelske parlament vil udelukke arabiske medlemmer

Det israelske parlament behandler et nyt lovforslag, der vil gøre det muligt at udelukke folkevalgte medlemmer fra parlamentet. Loven vil ifølge kritikere primært ramme det store arabiske mindretals repræsentanter i Israel.

Et nyt lovforslag, der behandles i det israelske parlament, Knesset vil gøre det muligt at udelukke folkevalgte medlemmer fra parlamentet. 

Ifølge det israelske dagblad Haaretz er forslaget et nyt i rækken af indskrænkninger for arabisk, politisk indflydelse. Det er i forvejen muligt for den israelske valgkomite at blokere for et eventuelt valg af partier, der ’støtter væbnet kamp ført af en fjendtlig stat eller terrororganisation mod staten Israel’. 

Samtidig gør loven det også muligt at udelukke individuelle valgkandidater. Desuden kan valgkomiteen blokere for en kandidats parti, hvis et enkelt medlem indenfor en tidsramme på syv år ’har besøgt et fjendtligt land’, idet vedkommende i så fald ’har støttet væbnet kamp mod Israel, indtil andet er bevist’.

Læs artikel »The Knesset's Latest Attempt to Disenfranchise Israeli Arabs«

Den israelske Højesteret har tidligere sat foden ned og nægtet at godkende valgkomitéens beslutninger. For eksempel da valgkomiteen forsøgte at blokere for hele det arabiske parti »Balads'« opstillen. Balads besøger bl.a. familier i de palæstinensiske områder, hvis pårørende er døde i Israel, men hvis lig til stadighed ikke bliver udleveret af Israel.

Valgkomiteen forsøgte også at blokere for den kvindelige, arabiske kandidat Haneen Zoabi, efter hun deltog i Freedom Flotilla Gaza med båden Mavi Marmara, på trods af, at hun ikke var dømt skyldig i at have begået noget ulovligt, eller have deltaget i militante handlinger.

Bliver loven vedtaget vil det med 90 stemmer blive muligt at udelukke et medlem eller et helt parti. Det er lovforslagets støtteres håb, at det så heller ikke bliver muligt for Højesteret at stoppe fremtidig udelukkelse af parlamentsvalgte partier og medlemmer.

Siden 2002 og begyndelsen på den 2. intifada, har Knesset indført adskillige, brede tilføjelser til allerede eksisterende love, der særligt rammer arabisk repræsentation.

Knesset har 120 medlemmer, heraf har sytten arabisk baggrund. Der bor omkring halvanden million arabere indenfor Israels område.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce