Annonce

TTIP
14. januar 2015 - 15:02

EU-kommission accepterer profithensyn over miljø- og arbejdsforhold

EU-kommissionen har på et pressemøde tirsdag den 13. januar slået fast, at den vil acceptere den såkaldte ISDS-mekanisme, der giver multinationale virksomheden mulighed for at sagsøge nationalstater og få erstatninger for lovgivning, der rammer deres indtjening.

EU-kommisssionen offentliggjorde tirsdag kl. 17.30 ved en høring at det mest kontroversielle element i forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA vil blive fastholdt. Det drejer sig om den såkaldte ISDS-mekanisme, der giver virksomheder muligheder for at sagsøge nationalstater og folkevalgte instanser, hvis der indføres love og regler, som virksomhederne er utilfredse med.

Det får det såkaldte TTIP-netværk, der blandt andet består af organisationerne NOAH, Greenpeace, Økologisk råd og Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere til at protestere og sige at »særdomstole kan ikke demokratiseres«.

– ISDS er udemokratisk og en trussel mod den måde, vi træffer beslutninger på i et demokrati. Dette gælder også den model af ISDS, der indgik i Kommissionens oplæg til høringen. Det budskab Kommissionen har fået i de fleste høringssvar er, at hele grundtanken bag forslaget er uacceptabelt. Det har Kommissionen desværre ikke tænkt sig at lytte til, udtalte Kenneth Haar fra TTIP-netværket umiddelbart op til beslutningen i Kommissionen blev kendt.

Det bakkes op af Nikolaj Villumsen, der er EU-ordfører for Enhedslisten, i en pressemeddelelse. Han kalder også ISDS mekanismen for »udemokratisk« og kommissionens justeringer for »kosmetiske«.

TTIP-netværket holder lørdag den 24. januar et møde, hvor det skal diskuteres hvordan modstanden mod TTIP-aftalen kan videreføres.

Læs TTIP-netværkets pressemeddelse op til Kommisionens offentliggørelse af sin beslutning

Se kalenderopslag på Modkraft om mødet i TTIP-netværket den 24. januar

Læs Nanna Clifforths artikel: »TTIP-aftalen er en trojansk hest, der allerede har kostet borgerne milliarder« på Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce