Annonce

Flygtninge
10. marts 2016 - 15:20

EU's flygtningeaftale med Tyrkiet kan være i strid med internationale konventioner

Hvis EU indgår i en omfattende aftale med udveksling af flygtninge med Tyrkiet, kan det at være imod fælles internationale konventioner, mener FN’s flytningehøjkommissær.

EU håber efter indgåelse af et aftalepapir med Tyrket at kunne reducere antallet af flygtninge, der kommer til Europa. Men aftalen risikerer ifølge FN’s flygtningehøjkommissær at være i strid med internationale konventioner.

For aftalen bygger på et bytteprincip mellem Tyrkiet og EU-landene. Hver gang Tyrkiet tager imod en illegalt udrejst flygtning, der er rejst til et EU land, skal et andet europæisk land genbosætte en lovlig syrisk asylsøger fra lejre i Tyrkiet.

Ifølge FN’s flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi kan aftalen at være i strid med internationale konventioner.

– Jeg er dybt bekymret over ethvert arrangement, som involverer en bred tilbagesendelse af en hvilken som helst person fra et land til et andet, uden at man tager højde for de internationale regler om beskyttelse af flygtninge, siger han i en tale til Europaparlamentet i Strasbourg.

Hvis man ikke har sikret, at Tyrkiet med garanti vil sørge for, at folk får retten til asylbehandling, så tager man nemlig, ifølge Grandi, ikke højde for flygtninges rettigheder.

– En asylsøger bør kun tilbagesendes til et tredjeland, hvis det tredjeland med sikkerhed tager ansvaret for at behandle vedkommendes asylansøgning… Asylansøgeren skal være beskyttet mod udlevering til det land, hvor vedkommende er flygtet fra. Og hvis han eller hun bliver godkendt som flygtning, så skal vedkommende nyde fuldt asyl i overensstemmelse med internationale standarder..., siger han.

EU-præsident Donald Tusk er blevet bedt om at udarbejde en plan for forslaget frem til det næste europæiske topmøde, der finder sted i midten af marts.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce