Annonce

Aktivisme
18. december 2013 - 17:55

Fakkeloptog i 13 byer mod kontanthjælpsreform

600 fakler indkøbt i København. Fattige, arbejdsløse og syge begynder at røre på sig. Og ikke kun i København: Rønne, Skive, Fredericia og mange andre byer demonstrerer torsdag imod regeringens kontanthjælpsreform, der træder i kraft 1. januar. 

Regeringens kontanthjælpsreform kommer til at gøre rigtigt ondt på titusindvis af danskere, som står uden for arbejdsmarkedet.

Den mest omtalte del af reformen er indførelsen af »gensidig forsørgerpligt«. Reglen har allerede i mange år ramt gifte par, men kommer nu også til at gælde for ugifte. Omkring 12.000 bliver ramt af reglerne om gensidig forsørgerpligt for samlevende par.

Reformen betyder, at kontanthjælpens størrelse bliver afhængig af indtægten hos ens samlevende kæreste. Er der tale om et par uden børn, hvor kæresten tjener mere end cirka 21.000 om måneden, er der slet ingen hjælp at få.

Derudover betyder reformen blandt andet lavere kontanthjælp til unge arbejdsløse og skrappere sanktioner over for arbejdsløse, der siger nej til tilbud om uddannelse og arbejde.

Reformen er blevet skarpt kritiseret af bl.a. Socialrådgiverforeningen, Rådet for Socialt Udsatte, FOA og Enhedslisten. Nu begynder også kontanthjælpsmodtagerne selv at råbe op.

Torsdag den 19. december er der arrangeret fakkeloptog i 13 forskellige byer over hele landet.

Behov for ny socialpolitik

Initiativet til fakkeloptoget i København er taget af det relativt nystartede parti Forenede Demokrater, som blev stiftet i forbindelse med lærer-lockouten tidligere på året.

En af de aktive er Britta Onsberg Johansson, som selv har været plaget af store rygproblemer og har været på sygedagpenge i flere år. Lige nu er hun dog i et arbejde, som hun lige kan klare.

– Men det er jo ikke alle, der er lige så heldige som mig, siger hun til Modkraft.

Britta Onsbjerg Johansson og Forenede Demokrater er utilfredse med regeringens socialpolitik:

– Vi skal bevare og udvikle vores velfærdssamfund, ikke ødelægge det. Vi skal ikke have amerikanske eller tyske tilstande i Danmark. Men det er desværre det, som er ved at ske med vores violette regering. De rige får mere og mere, og der kommer mere og mere fattigdom i samfundet. Kontanthjælpsreformen er et overgreb på de fattigste i vores samfund, og det er uanstændigt, siger hun.

Demonstration i København bliver bakket op af flere andre græsrodsorganisationer, og Britta Onsberg Johansson regner med stor tilslutning torsdag, hvor der bl.a. vil være taler af tidligere SiD-formand Hardy Hansen og af Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen. Arrangørgruppen har købt mere end 600 fakler, fortæller hun.

Efter initiativet til en demonstration i København blev taget, har protesterne spredt sig til andre byer via Facebook.

– Mange har henvendt sig og givet udtryk for, at de føler behov for at sige fra, men ikke har råd til rejsen til København. Så vi har opfordret folk til at lave lokale protester, siger Britta Onsberg Johansson.

Koordineret via Facebook

Maria Cordtz fra Fredericia er én af dem, der er med til at koordinere protesterne på tværs af byer.

Hun opdagede på Facebook, at der var arrangeret demonstrationer i København og Svendborg den 19. december, og så besluttede hun at tage initiativ til en demonstration i Fredericia også.

– Jeg skrev til københavnerne og spurgte, om ikke vi skulle lave en koordinationsgruppe, og det syntes de var en god idé. Hurtigt fandt jeg ud af, at der også var initiativer i et par andre byer, som vi fik med i gruppen. Og siden er der en hel række af byer, der har meldt sig på banen, fortæller hun.

– Nu er vi omkring 25 mennesker fra hele landet i koordinationsgruppen, som især samarbejder via Facebook. Men mange af os er også i telefonisk kontakt flere gange om dagen.

Maria Cordtz er selv sygemeldt og på kontanthjælp, men da hun er over 30 år og bor alene, bliver hun ikke selv direkte berørt af reformen. Men det gør ikke hendes engagement mindre:

– Kontanthjælpsreformen medfører en stor stigning i antallet af socialt udsatte. Der er fx mange under 30, som får store problemer med at finde et sted at bo, hvor de kan betale huslejen. Og der er kærestepar, der bliver tvunget til at flytte fra hinanden af økonomiske årsager. Reformen medfører helt klart større klasseskel i samfundet og gør det sværere at bryde den sociale arv, mener hun.

Fortsat aktivitet efter nytår

Maria Cordtz er ikke selv med i noget politisk parti, og hun synes det er et vigtigt signal, at protesterne finder sted på tværs af politiske holdninger.

– I København er det Forenede Demokrater, der har taget initiativet, mens det i Svendborg er et medlem af Dansk Folkeparti, der har taget teten. Andre steder er det folk fra SF eller Enhedslisten. Men i de fleste byer er det faktisk helt almindelige kontanthjælpsmodtagere, ligesom mig, der har taget initiativet, fortæller hun.

Maria Cordtz tror ikke, det kan lykkes at få rullet reformen tilbage lige med det samme, men hun er overbevist om, at det er muligt at presse politikerne, hvis man står sammen og fortsætter kampen:

– I arrangørgruppen er vi enige om, at protesterne skal fortsætte, også efter nytår. Vi overvejer blandt andet at lave en landsdækkende protest igen i starten af februar. Til den tid tror jeg, at mange familier må sande, at deres økonomi er ved at falde fra hinanden, og det er nødvendigt at råbe meget højt.

Maria Cordtz skal selv holde tale til demonstrationen i Fredericia, hvor hun håber, at mindst 100 personer vil deltage.

Mobilisering uden partifarver på Bornholm

Også på Bornholm planlægges der protester. Initiativet er blandt andet taget af Jesper Ipsen fra Østermarie, der ligesom Maria Cordtz hørte om initiativet via facebook.

– Jeg og en kammerat besluttede, at Bornholm hellere måtte være med i protesterne, så vi oprettede en event for fakkeltog i Rønne. Siden er det gået slag i slag. Vi har fået opbakning fra de lokale afdelinger i 3F og FOA, og vi har været i lokalavisen og i TV2 Bornholm, fortæller Jesper Ipsen.

På Bornholm er man meget opmærksomme på at holde protesterne uden partifarver, for det er rigtigt vigtigt at mobilisere bredt, mener Jesper Ipsen.

Han regner med, at 100 mennesker vil deltage i torsdagens demonstration, hvilket er mange efter bornholmsk målestok:

– I går var vi ude og dele flyers ud på jobcentret og på et aktiveringssted. Både brugerne og de ansatte var meget positive, fortæller han.

Han mener, at det er muligt at presse regeringen og vinde nogle sejre, hvis protesterne fortsætter og vokser. Men det er vigtigt at få samlet kampene, understreger han:

– Kontanthjælpsmodtagerne skal stille sig solidarisk med lønmodtagerne, de ældre og andre grupper, der bliver ramt af regeringens nedskæringer. Hvis vi står sammen er vi rigtigt stærke, siger Jesper Ipsen.

Fakkeldemonstrationerne foregår torsdag den 19. december i følgende byer (link til yderligere oplysninger via Facebook):

Rønne, borgercenteret på Landemærket i Rønne kl 17.00.
Skive, vi mødes på banegården lidt før kl. 16.00. 
Fredericia, Rådhuspladsen, medbring gerne hjemmelavede banere og slagsange,  kl. 16.
København, Rådhuspladsen, kl. 16.00
Randers, start på Laksetovet og slutter på Rådhustovet, kl. 16.00.
Svendborg, ved p-pladsen ved det gamle Silvan - Fitness World, Jernbanegade, kl. 17 
Aalborg, Medborgerhuset Nørregade 15-17, kl. 16.00.
Horsens, Bogcafeen Smedegade, kl. 15.45.
Haslev, Haslev station og til Frederiksgade hvor rådhuset ligger, kl. 16.00.
Tønder, foran rådhuset i Tønder, kl. 18.00.
Slagelse, Rådhuspladsen, tag fakkel med, kl. 16.00.
Holstebro, på gågaden ved Nørreportcenteret, kl. 16.00
Esbjerg, Skolegade/Torvet, kl. 16.00.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce