Annonce

Ny rapport
4. februar 2013 - 17:43

Grøn tænketank i kovending om skifergas

Vi er blevet klogere, siger direktøren for tænketanken CONCITO efter en ny rapport konkluderer, at udvinding af skifergas i Danmark vil være dårligt for klimaet. For tre måneder siden mente tænketanken det modsatte.  

Danmarks grønne tænketank – CONCITO – afviser i en ny rapport, at udvinding af skifergas i Danmark har potentiale til at blive miljøvenligt alternativt til eksempelvis kul og olie. 

Årsagen er, at en øget produktion af skifergas, ifølge tænketanken, vil erstatte importeret naturgas og ikke kul, og derfor øge verdens samlede mængde af fossile brændstoffer.

– Udvinding af skifergas i Danmark og Europa vil i den nuværende situation mest af alt være et spørgsmål om at sikre selvforsyning med energi og penge i statskassen, men under de nuværende markedsforudsætninger, vil det ingen fordel have for klimaet, fortæller direktør i CONCITO, Thomas Færgeman, i en pressemeddelelse.

Læs rapporten og pressemeddelelesen »Skifergas – en gevinst for klimaet?« hos CONCITO.

Kovending

Rapportens konklusion er opsigtsvækkende, fordi den står i direkte modsætning til, hvad CONCITO mente om skiffergas for blot få måneder siden.

I november sidste år var tænketanken CONCITO ude i Nordjyske Stiftstidende og forsvare dansk udvinding af skifergas, med det argument, at det kunne erstatte brugen af kul.

– Siden er vi blevet klogere blandt andet gennem en stor analyse af, hvordan gasmarkedet fungerer. Det har vist os, at skifergas ikke vil substituere kul, men gas fra Rusland, og så er vi lige vidt, rent klimamæssigt, udtaler Thomas Færgeman til Ingeniøren.

Læs artiklen »Grøn tænketank i kovending: Nu er skifergas næsten lige så sort som kul« hos Ingeniøren.

Forbudt i Frankrig og Bulgarien

Dermed er CONCITO nu på linje med Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace, WWF Denmark, Vedvarende Energi og Det Økologiske Råd i spørgsmålet om skifergas.

De fem grønne organisationer påpeger den 27. december sidste år, at skifergas vil øge den samlede mængde af fossile brændstoffer og anbefaler derfor, at den danske skifergas forbliver i den danske muld.

Det skyldes, at skifergas er naturgas, der er lagret i skifer.

For at udvinde skifergas kan man ikke bare bore ned og udvinde direkte, men bliver nødt til at sprække skiferklippen ved at pumpe vand og kemikalier ind i klippen.

Metoden kaldes hydraulisk frakturering eller bare ’fracking’ og er ulovlig i både Frankrig og Bulgarien.

DR's P1 Dokumentar afslørede sidste år, at der ikke er nogen kontrol med hvilke kemikalier, der bliver brugt, og at fracking truer drikke- og grundvandet.

Hør udsendelsen »Jysk gaseventyr truer drikkevandet« hos P1 Dokumentar.

Læs udtalelsen »Grønne organisationer siger nej til skifergas« hos Greenpeace.

Prøveboringer i Vendsyssel

Spørgsmålet er blevet aktuelt i Danmark, efter der er givet tilladelse til at foretage dybdeboringerne efter skifergas i maj 2013 i Vendsyssel.

Boringerne skal afklare, om det nordjyske skifer indeholder nok gas til, at det kan udvindes ved fracking.

Klima- og miljøaktivister har startet en underskriftindsamling, der skal overbevise Frederikshavns byråd til at sige nej til prøveboringerne.

Aktivisterne er samlet i gruppen »Skifergas-nej tak« og samler folk i hele landet.

Læs artiklen »Dansk gasmareridt rykker nærmere« hos Modkrafts Miljøredaktion.

Besøg initiativet »Skifergas – nej tak«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce