Annonce

usa
13. juni 2012 - 15:52

Guvernør-valg en sejr for pengenes magt i politik

Wisconsins republikanske guvernør Scott Walker havde syv gange så mange dollars at spendere som sin demokratiske rival. Trods omfattende protester mod Walkers udemokratiske angreb på fagforeningerne, besluttede vælgerne at beholde ham.

- I aften gør vi det klart for Wisconsin, for landet og for mennesker overalt på jorden, at vælgerne virkelig ønsker sig ledere, som tør stå fast og træffe de hårde beslutninger!

Wisconsins republikanske guvernør Scott Walker er en glad mand. Han er den første guvernør i amerikansk historie, der har vundet en »recall election«, et ekstraordinært valg, der kan afholdes, hvis tilstrækkeligt mange borgere skrive under på, at de ønsker det.

Se »Gov. Scott Walker Recall Election Victory Speech - "It's Time To Move Forward"«:

Læs »US Republican governor survives recall poll« hos Al Jazeera.

En sejr i kampen mod fagbevægelsen

Guvernør Walker kunne også glæde sig over tilsyneladende at have trådt sejrrigt ud af en styrkeprøve med den amerikanske fagbevægelse, som han har stækket med ny lovgivning, der indskrænker offentligt ansattes ret til at lade deres interesser varetage kollektivt af fagforeningerne.

Lovene der blev annonceret i februar sidste år som en del af en sparepakke, der blandt andet betød, at offentligt ansatte i den midtvestlige stat ville miste en del af arbejdsgivertilskuddet til deres sygesikring. I gennemsnit betød det en lønnedgang på otte procent.

Den pakke blev de offentligt ansatte i Wisconsin ikke glade for, og henover foråret udspillede sig en af de mest dramatiske arbejdskonflikter i USA's historie.

Politiet strejkede, brandvæsenet strejkede, og Scott Walker luftede tanken om at indsætte det amerikanske hjemmeværn National Guard for at opretholde den offentlige orden. Og da lovpakken skulle vedtages flygtede Wisconsins 14 senatorer ud af staten for at forhindre dens lovlige vedtagelse.

Walker og det republikanske parti gennemførte imidlertid små ændringer i forslaget, sådan at det kunne vedtages ved simpelt flertal i det republikansk kontrollerede senat.

Se »Up to 185,000 Protest in Madison as Wisconsin Gov. Scott Walker Signs Union-Busting Bill« på Democracy Now.

Uset højt kampagne-budget

De demokratiske politikere og de mange græsrødder, der havde deltaget i protesterne, var imidlertid ikke til sinds bare at acceptere Scott Walkers fortsatte styre. De indsamlede mere end 900.000 underskrifter for et guvernørvalg i utide, hvor utilfredsheden kunne omsættes i et magtskifte.

Chancerne for en demokratisk sejr var gode. Dels på grund af protesternes omfang i foråret 2011, og dels fordi de to fortilfælde for sidste uges valg begge er endt med guvernørskifte.

En sandsynlig grund til, at det ikke gik sådan, er størrelsen af kampagne-budgetterne.

I følge Al Jazeera brugte guvernør Walker 30 millioner dollaers, syv gange så meget som rivalen Tom Barret, og Wisconsins indbyggere blev trakteret med tv-reklamer i et omfang uset i amerikansk politisk historie.

Det ekstraordinære guvernørvalg er det første efter den såkaldte Citizens United højesteretsdom, der slår fast, at grænser for kommercielle foretagenders bidrag til valgkampagner er en forfatningsstridig krænkelse af ytringsfriheden.

Ifølge John Nichols, der skriver om faglige spørgsmål for det amerikanske tidsskrift The Nation, er en stor del af bidragene kommet fra stenrige amerikanere udenfor Wisconsin.

Det gælder blandt andet Koch-brødrene, der bruger enorme summer på at fremme konservative mærkesager, blandt andet begrænsning af fagforeningernes mulighed for at agere.

Ifølge nogle vurderinger brugte de i omegnen af seks millioner dollars på Walkers kampagne.  

Efter John Nichols' opfattelse viser deres engagement den betydning, som konservative kræfter på nationalt plan har tillagt valget i Wisconsin.

- Det er vigtigt at lægge mærke til, at Koch-brødrene, især David Koch, har sagt, at de vil sætte alt ind på at sikre Scott Walkers genvalg, fordi han gik til valg på en dagsorden, som de synes om, siger John Nichols til den amerikanske TV station Democracy Now.

Se »Walker Prevails in Wisconsin Recall Vote« hos Democracy Now.

Se »Wisconsin: A nail in the coffin of US unions?« hos Al-Jazeera.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce