Annonce

Faglig strid i Aarhus
9. januar 2013 - 17:10

Havnedirektør og borgmester politianmeldt

Tre kranførere på containerhavnen i Aarhus er bortvist på baggrund af ledelses snagen i private sms-beskeder. Alle kranførere på havnen står nu bag politianmeldelse mod havnedirektør og borgmester for brud på brevhemmeligheden.

Advokat Bjarne Overmark har søndag den 6. januar på vegne af 28 kommunalt ansatte kranførere, der kører med containere på Aarhus Havn, indgivet en politianmeldelse mod Aarhus Kommunes havnedirektør Bjarne Mathiesen og borgmester Jacob Bundgaard.

Anmeldelsen opfordrer Østjyllands Politi til at indlede undersøgelser af, om ledelsen for Aarhus Kommunale Havn har overtrådt straffelovens bestemmelser om brevhemmelighed ved at tømme en sikkerhedsrepræsentants telefon for sms-beskeder.

Ansvaret om læsning af sms'erne er havnedirektør Bjarne Mathiesens, men borgmester Jacob Bundgaard, der er formand for kommunens havnebestyrelse, har i et svar i til byrådet godkendt havnedirektørens handling.

Ifølge Bjarne Overmark er undersøgelsen af sms-beskederne ulovlige.

– Mobiltelefonen var udtrykkeligt udleveret under forudsætning, at telefonen i ubegrænset omfang kunne bruges til private samtaler og private sms-beskeder, siger han til Modkraft.

Sikkerhedsrepræsentanten havde derfor brugt telefonen til omfattende korrespondance om blandt andet sygemeldte kolleger, faglige problemer og private forhold, forklarer han.

»Det er fuldstændigt åbenlyst, at de af havnedirektøren aflæste sms-beskeder ikke var ment til offentliggørelse for andre end afsender og modtager […] - og dermed har havnedirektøren og bestyrelsesformanden for Aarhus Havn gjort sig skyldig i overtrædelse af straffelovens §263«, hedder det i anmeldelsen til Østjyllands Politi.

Bjarne Overmark regner nu med, at alle kranførerne bliver indkaldt til en afhøring - og at havnedirektøren og borgmesteren gør det samme.

– Derefter må politiet jo så tage stilling til, om der skal rejses tiltale mod de to ansvarlige. Og derefter må man se, hvordan en eventuel retssag falder ud, siger han.

Sms'er brugt til bortvisning

Havnedirektør Bjarne Mathiesen har brugt sit indblik i sms-korrespondancen til bortvisning af tre kranførerne fredag den 9. november, heraf var to sikkerhedsrepræsentanter.

Bortvisningen blev mandag den 12. november imidlertid ændret til frivillige tilbagetrædelsesaftaler efter intervention af kranførernes fagforening 3F Rymarken.

– Vi troede, at vi stod til at blive ansat hos Mærsk, når firmaet overtager den udliciterede containerdrift fra den 1. marts. Derfor anede vi ikke uråd, forklarer Keld Sørensen, en af de tre bortviste kranførere, til Modkraft.

– Men det var et elendigt forlig, hvor 3F slet ikke fangede, at aftalen ikke fik sikret os genansættelse, når Mærsk overtager driften på containerhavnen, siger han.

Selv om sikkerhedsrepræsentanter ifølge lovgivningen skulle være bedre sikret med afskedigelser, fører bortvisningen derfor ikke til et fagretsligt efterspil. Det bekræfter Yvonne Christensen, der er næstformand for den offentlige gruppe i 3F Rymarken, over for Modkraft, men ønsker i øvrigt ikke at kommentere sagen.

Keld Sørensen har ikke store forhåbninger om, at de tre bortviste kranførere nu har større chancer for genansættelse.

– Vi har haft mange konflikter om arbejds- og lønforholdene med ledelsen i de sidste år, så vi bliver ikke genansat, så længe Bjarne Mathiesen er havnedirektør. For så er det ham, der kører hele løbet, siger Keld Sørensen.

Læs mere i artiklen »Spionage mod tillidsfolk på Aarhus Havn« på hjemmesiden  for Fagligt Ansvar

Læs også Rune Engelbrechs blog »Kranførere uden ytringsfrihed?«  hos Politiken

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce