Annonce

Udland
22. april 2015 - 12:03

Militant modstand mod vandafgifter styrker irsk venstrefløj

Det irske Labour-parti ser ud til at bliver halveret på grund af eftergivenhed for EU’s nedskæringspolitik. Især det trotskistiske Socialist Party ser ud til at vinde frem på baggrund af en folkelig bevægelse imod vandafgifter.

Lørdag den 18. april 2015 var der igen demonstration i den irske hovedstad, Dublin, med højlydte krav om, at den irske borgerligt-socialdemokratisk regering går af. Omkring 15.000 mennesker ved Garden of Remembrance og gik igennem Dublins gader til parlamentsbygningen Leinster House.

Den folkelige modstand imod den irske nedskæringspolitik, især imod indførslen af nye vandafgifter, har siden finanskrisens start i 2008 ført til en markant fremgang for den irske venstrefløj.

Flere forsøg på at danne bredere alliancer er dog resulteret i splittelser, men aktuelt ser især det troskistiske Socialist Party ud til at storme frem på baggrund af militant modstand mod landets vandafgifter.

Marchen imod koalitionsregeringen mellem det kristlige midterparti Fine Gael og det socialdemokratiske Labour-parti var indkaldt under parolen »Bin Your Bill« – der omtrent kan oversættes til: Smid din regning i skraldespanden – og ved Leinster House var der opstillet spande til vandregningerne fra det halvstatslige selskab Irish Water.

Det er femte gang siden oktober 2014, at der har været afholdt større demonstrationer imod selskabet.

Læs artiklen »PICS: Massive turn-out for ‘Bin your Bills’ protest in Dublin « hos The Journal

Vandafgifter – privatisering og EU-sparekrav

Selskabet Irish Water blev etableret i 2013 af regeringspartierne for at imødegå krav fra den såkaldte Trojka (EU-kommissionen, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank) og for at implementere et EU-vandrammedirektiv fra år 2000.

Kritikere har set dannelsen af selskabet som et første skridt på vejen mod privatisering af vandforsyningen.

Vandforsyning har hidtil været et anliggende for de enkelte kommuner, men med baggrund i finanskrisen har kommunerne forsømt at investere i vedligeholdelse. Nu mener mange irere, at de skal betale for den samme ydelse to gange.

Med til at nære modstanden mod den statslige konstruktion er firmaet Sierra, som har fået monopol på at installere mere end én million vandmålere. Selskabet er ejet af rigmand og mediemogul Denis O’Brien, der har meget gode forbindelser til regeringspartiet Fine Gael.

Mange steder har VVS-folkene fra Sierra fået en særdeles hårdhændet behandling af beboere, når de har forsøgt at opsætte målere.

Læs artiklen »Meter installers are being offered counselling … but Irish Water say they’re not paying for it« hos The Journal

Ikke længere kun vandafgifter

Politisk har kampagnen mod Irish Water ændret sig fra i starten at fokusere på  paroler om ikke at ville betale den samme ydelse to gange.

Ved lørdagens demonstration slog talere fast, at kampagnen ikke længere drejer sig om vandafgifter, men at det er en kamp mod nedskæringer og for at lade de rigeste betale følgerne af krisen. Målet er, at sende Irish Water ud i en konkurs ved at undlade at betale de vandregninger, som selskabet med flere måneders forsinkelser er begyndteat sende ud fra den 8. april i år.

Dermed skal regeringen tvinges til at udskrive et valg til det irske parlamentsvalg, der skal finde sted senest den 3. april 2016.

Modsat de sydeuropæiske lande har Irland siden krisen startede i 2008 tilsyneladende været duksen i EU, men nedskæringer har faktisk fremprovokeret mange strejker siden da.

Læs om nedskæringsprotesterne i Irland hos Wikipedia

Forliste allianceforsøg

Der har tidligere været forsøg på at danne samlende bevægelser mod nedskæringer efter forbillede fra Grækenland og Spanien, men de blev splittet på politiske uenigheder.

Op til  parlamentsvalget  i 2011 dannede partierne Socialist Party, The People Before Profit Alliance (PBPA) og Workers and Unemployed Action Group (WUAG) sammen med utilfredse medlemmer fra det socialdemokratiske Labour-parti en koalition, United Left Alliance, som med 2,8 procent af stemmerne fik valgt 5 medlemmer i det irske underhus - Teachtaí Dála.

WUAG forlod i oktober 2012 alliancen, og i januar 2013 fulgte det trotskistiske Socialist Party efter.

Op til irske lokalvalg i maj 2014 dannede the Socialist Party et nyt valgforbund Anti-Austerity Alliance (AAA), som fik 1,2% af stemmerne, mens People Before Profit Alliance fik 1,7%.

Læs om United Left Alliance hos Wikipedia

Besøg Anti-Austerity Alliance på Facebook

Militante trotskister

Siden har AAA markeret sig stærkt ved at føre en meget militant modstand mod Irish Water.

Det irske valgsystem er ligesom i Storbritannien opbygget af enkeltmandskredse, hvilket betyder, at hvis et medlem af parlamentet træder ud eller dør, skal der være nyvalg i kredsen.

Ved et suppleringsvalg i oktober 2014 i Dublin South-West blev Paul Murphy - medlem af Socialist Party og opstillet for AAA - valgt i en kreds, som ellers hidtil havde været regnet sikker for venstrefløjspartiet Sinn Fein.

Paul Murphy har været meget synlig profil i We Won't Pay-kampagnen, der opfordrer til boykot af vandregningerne.

Han blev eksempelvis arresteret af politiet tidligt om morgenen den 9. Februar 2015 og bragt til afhøring om en hændelse i Jobstown 15. november 2014, hvor socialminister og formand for Labour Joan Burton af modstandere af vandafgifter var spærret inde i sin bil i mere end to timer.

Paul Murphy blev sent på eftermiddagen løsladt, uden at der blev rejst sigtelse.

Se YouTube-videoen »Paul Murphy TD was stripped half naked at water protest today in Jobstown Tallaght«:

Læs artiklen »The battle against water charges & building a new left movement« hos The Socialist Party

Ved et suppleringsvalg i Dublin West den 23. maj 2014 blev Ruth Coppinger, medlem af Socialist Party, valgt med 20% af stemmerne.

Meningsmålinger viser, at det især er Labour, der må betale for opbakningen til etablering af Irish Water. Partiet ser ud at gå fra en tilslutning på 19,5% ved parlamentsvalget i februar 2011 til det halve i dag.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce