Annonce

Kampagne
6. maj 2014 - 23:14

Nej-trolde laver seriøst sjov med europæisk patentdomstol

Den satiriske kampagne, Patenttrolden Kommer, vil med lige dele humor, enkel information og sociale medier få danske unge til at stemme nej til den europæiske patentdomstol den 25. maj.

Rollespilsfabrikken, der er en frivillig kulturforening, har med støtte fra Europanævnet startet den satiriske nej-kampagne "Patenttrolden Kommer" forud for folkeafstemningen om eventuel dansk tilslutning til den europæiske patentdomsstol.

Troldene er en parodi på virksomheder, der til skade for samfundet opkøber og spekulerer i patenter, hvilket ifølge rollespilsaktivisterne vil blive et voksende problem, hvis Danmark tilslutter sig patentdomstolen.

Samtidig er troldene, der første gang var på gaden den 1. maj i København, en isbryder i en svær og kompliceret debat.

- Vi er bange for, at mange unge vil undlade at stemme, fordi emnet er tungt og kedeligt. Derfor har vi lavet  en kampagne, der bruger humor og events til at sætte fokus på det vigtige spørgsmål, skriver foreningen på deres kampagne-hjemmeside.

- Målet med kampagnen er at gøre et tungt emne sjovere og mere interessant for de unge vælgere og motivere dem til at stemme imod suverænitetsafgivelsen. Derfor spiller kampagnen på lige dele humor, enkel information og aktivering via sociale medier, skriver rollespilsforeningen.

Foreningen tilbyder at støtte op om andre nej-kampagner med happenings, hvor aktivister i troldekostume kan sætte skub i debatten om afstemningen, der finder sted den 25. maj.

Besøg kampagne-hjemmesiden Patenttrold.dk.

Læs mere om den europæiske patentdomstol hos Modkraft Bibliotek.

Animeret og informativt

Et andet græsrodsinitiativ, der anbefaler et nej den 25. maj er "Initiativet mod Softwarepatenter".

Denne kampagne er lavet af It-Politisk Forening, PROSA - forbundet af It-professionelle og den it-politiske tænketank BitBureauet.

Her bruges de sociale medier også til at påvirke dagsordenen, selvom det sker på en mere seriøs måde.

- Stemmer vi ja 25. maj, bliver vi underlagt en europæisk patentdomstol. Det vil betyde, at der kommer softwarepatenter på basale funktioner på internettet. Det vil hæmme innovation og vækst, koste danske arbejdspladser og fordyre produkter, skriver IT-aktivisterne på deres hjemmeside, der indeholder flere korte, animerede informationsfilm.

Se film om softwarepatenter og skriveprogrammer.

 

Initiativet er kritisk overfor den manglende demokratiske kontrol med patentdomstolen, ligesom de tre foreninger bag initiativet frygter, at store virksomheder får mulighed for at tryne mindre spillere på markedet.

- Softwarepatenter bremser den teknologiske udvikling, besværliggør open source-projekter og favoriserer primært store virksomheder,
der har de nødvendige ressourcer til at forfølge et patent frem for små og mellemstore virksomheder, der er i stand til at innovere,
men ikke til at forsvare sig mod anklager om patentkrænkelser, lyder det fra Henrik Chulu fra BitBureauet.

Besøg hjemmesiden Softwarepatenter.dk.

Besøg Initiativet mod softwarepatenter på facebook.

Se kampagnevideoen om softwarepatenter og webshops.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce