Annonce

Solidaritet
1. marts 2016 - 13:18

Palæstinenser i Aarhus: »Kom og se vores vilkår«

Aarhus fik i den sidste uge af februar besøg af palæstinenseren Muhannad Qafesha, der bor i en »lukket militær zone« i Shuhada Street i Hebron. Lokale aktivister brugte besøget til aktivisme og styrkelse af solidaritetsaktivitet.

Fodgængere på Clemens Bro i Aarhus blev onsdag den 24. februar hindret i et frit at bevæge sig op ad strøget af en bred væg. De blev i stedet sorteret af ’soldater’, der opdelte strøggængerne efter hårfarve.

Aktionen var en del af kampagnen »Open Shuhada Street«, der var sat i gang i anledning af et Århus-besøg af den palæstinensiske aktivist Muhannad Qafesha fra organisatioen Youth Against Settlements (Unge mod bosættelser).

Muhannad Qafesha har i to uger givet foredrag på skoler og gymnasier og deltaget i møder med foreninger og partier i hele aarhusområdet.

Besøg kampagnesiden for genåbning af Shuhada Street hos Youth Against Settlements

Udråbt til »lukket militær zone«

Muhannad Qafesha er bosat i Shuhada Street i storbyen al-Khalil, bedre kendt som Hebron, på den besatte Vestbred i Palæstina. Det er også her han er født og opvokset.

Så længe Muhannad Qafesa kan huske, har gaden i byens centrum været øde og tom. Det skyldes, at israelsk militær i 1995 har tvangslukket 500 palæstinensiske butikker og i stedet opsat bevæbnede checkspoints.

I november 2014 erklærede den israelske besættelsesmagt Shuhada Street og de omkringliggende gader for »lukket militær zone«. 

Det har ifølge Muhannad Quafesa forværret situationen for beboerne i området.

Ved sygdom har ambulancer svært ved at nå frem. Det betyder ifølge Muhannad Qafesha, at naboer ved alvorlig sygdom ofte dør. For ambulancer kan kun tilkaldes gennem en omstændelig telefonkæde af palæstinensiske, internationale og militære aktører. Og derefter skal ambulancen pasere checkpoints inde i gaden – og kan stoppes af en tilfældig soldats tilfældige humør.

De israelske soldater har ifølge Humannad Qafesha i praksis juridisk immunitet, da der aldrig er sanktioner mod dem fra højere niveauer i militæret.

De palæstinensiske beboere i Shuhada Street er ikke kun presset af de israelske myndigheder. De føler sig også udsat for chikane, ydmygelser og vold fra bosættere, der ønsker at overtage huse fra palæstinensiske familier i området.

I oktober 20015 blev flere pælæstinensere dræbt i nærheden af hans hjem, deriblandt seks af hans personlige venner og bekendte.

Muhannad Qafesha fortæller, at det ofte er svært for ham og medstuderende at koncentrere sig, når de er til forelæsninger på universitetet, fordi der ofte affyres skud i nærheden.

International kampagne for genåbning af gaden

Muhannad Qafeshas besøg i Aarhus har været en del af en international kampagne for genåbning af Shuhada Street, som ungdomsorganisationen Youth Against Settlements står bag.

Ud over fjernelse af checkpoints og miltærzone kræver kampagnen også overholdelse af international lovgivning, menneskerettigheder og ophør af besættelsen af Palæstina.

Ud over gadeaktion og mødeaktiviteter har aarhusianske palæstinaaktivister fra Palæstina Fredsvagter, Internationalt Forum og Palæstina Aktion brugt Muhannad Qafeshas besøg til at arrangere en demonstration torsdag den 25. februar og en konference den 27. februar, hvor blandt andet Leila Stockmar, Bjørn Meidell og Yonatan Goldstein har deltaget – ud over Muhannad Qafesha.

»Kom og se vores vilkår«

I sine foredrag på den aarhusianske uddannelsessteder har Muhannad Qafesha sluttet med at opfordre sine tilhørere til handling:

– Kom og besøg Hebron. Hvad man ser med egne øjne, glemmer man aldrig, siger han.

Han opfordrer desuden sine tilhørere til at skrive til lokale politikere og boykotte israelske varer.

Gør det overhovedet nogen forskel om, der laves solidaritetarbejde med palæstinenserne i Danmark?

– Ja, der er meget vigtigt for vores situation i Palæstina, siger Muhannad Qafesha til Modkraft.

– Under massakren mod Gaza i 2014 blev der eksempelvis lagt pres på den israelske stat fra blandt andet Frankrig, fordi man ikke kunne få sine borgere til at holde op med at demonstrere, med mindre Israel indstillede bombardementerne.

Han mener også, at solidaritetsbesøg og fredvagter i Palæstina hjælper den palæstinensiske befolkning:

– Den internationale tilstedeværelse gør en forskel i vores hverdag. Når internationale med kameraer i hånden står ved et checkpiont, bliver soldaterne simpelthen mindre agressive, siger han.

– Israel ønsker ikke et dårligt rygte udadtil i verden, siger han.

Se Muhannad Qafeshas indlæg om Shuhada Street på konferencen »Bevægelsesfrihed - også for palæstinensere« lørdag den 27. februar 2016 i Aarhus:

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce