Annonce

Hjemløse
19. december 2013 - 14:35

Protestlejr giver genlyd: Hjemløse i Aarhus får eget torv

Flere politikere var med, da hjemløse onsdag demonstrerede foran Rådhuset i Aarhus for bevarelse af deres selvorganiserede teltlejr. Kort efter blev det besluttet, at de hjemløse skal have deres eget torv i byen.

Der var gråvejr i smilets by, da en blandet flok af hjemløse og støtter onsdag eftermiddag gik i demonstration fra Hjemløseteltet ved Godsbanen til byens rådhusplads.

Fra en trækvogn gjaldede ”bagsidesangeren” Jan Toftlund, og da flokken nåede Rådhuspladsen voksede forsamlingen til omkring 100 mennesker, herunder flere lokale politikere.

Blandt de fremmødte var Teknik- og Miljørådmand Bünyamin Simsek (V), der har skabt forargelse og debat med sin politianmeldelse af de hjemløses selvorganiserede teltlejr.

– Jeg ser demonstrationen i dag som en kritik af den sociale indsats. Vi skal blive bedre til at matche de hjemløses behov. De beder om et socialt værested, de kan drive på egne præmisser, og som har åbent døgnåbent. Det er jeg parat til at finde til dem, sagde rådmanden til Modkraft.   

Læs artiklen »Aarhus: Venstre-rådmand politianmelder hjemløselejr« hos Modkraft.

Jul i Den Rå Hal?

Den kommende Socialrådmand Thomas Medom (SF) var også til stede til demonstrationen og udtrykte glæde over, at de hjemløse havde organiseret sig og gjort politikerne opmærksomme på deres behov.

– Der er aldrig tidligere blevet brugt så mange penge på de hjemløse, men vi har nok været for dårlige til at lave noget på de hjemløses egne præmisser. Derfor er det fedt, at de hjemløse råber op, og at så mange aarhusianere engagerer sig i det her, sagde Thomas Medom til Modkraft.

Han luftede i øvrigt en idé, der onsdag morgen også var fremme i Århus Stiftstidende.

Nemlig at lade de hjemløse være i Den Rå Hal i Godsbanen herover julen, hvor Godsbanen er lukket.

Læs artiklen »Hjemløsetelt: Smil du er på« hos Modkraft.

Eksperterne fik ordet

Da alle var kommet på plads bød konferencieren velkommen på en skrattende mikrofon, og understregende at »eksperterne – de hjemløse selv« ville få ordet.

Første taler var Harald, der fortalte om, hvordan det som hjemløs var at komme på Borgerservice.

– De gav mig en bøde på 500 kroner. Så blev jeg bedt om at lave en liste over, hvor jeg havde sovet, så de kunne give mig en Folkeregisteradresse, der hvor jeg havde sovet mest. Kommunen prøver ikke at skaffe hjem til folk, men Folkeregisteradresser, sagde Harald til stort bifald.

En anden ekspert følte også trang til at blande sig under flere taler med tilråb som »Men hvornår har de (politikerne, red.) nogensinde lyttet?!« og »De er kun ude på at gøre os alle sammen syge!«.

Overfor Modkraft oplyste han, at han hed Bjørn, var tilknyttet Sirb Radio, og at han tidligere havde været hjemløs.

Ifølge ham er demonstrationer grundlæggende overflødige, da politikerne alligevel er styret af en elite, der blandt andet har »opfundet psykiatriske diagnoser«.

Da Bjørn senere selv fik mikrofonen, giver hans tale også anledning til tilråb, og han blev af arrangørerne bedt om at stoppe, da han omtalte folketingspolitikerne som »179 aber«.

»Og i øvrigt må man gøre som man vil…«

Initiativtageren til Hjemløseteltet på Godsbanen, den dansk-norske læge Birger Schroll, glædede sig i sin tale over, at det var gået så hurtigt med at sætte de hjemløses situation på dagsordenen.

– Jeg kom til Aarhus for tre måneder siden, og har følt en fantastisk opbakning. I dag ved vi, at vi kan være der i hvert fald en måned. Vi ved, at vi kan få en hal, og vi ved, at vi kan få lov at være i Den Rå Hal henover julen.

Læs artiklen »Pensioneret læge står bag hjemløses lejr« hos Aarhus Stiftstidende.

Schroll fremhævede, at omkring Hjemløseteltet gælder Kardemommeloven fra ’Folk og Røvere i Kardemomme By’, som han citerede i den norske original:

– Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

Torv til hjemløse

Det var en tilfreds arrangør Jesper van der Schaft, der kunne runde dagen af.

– Det var godt fremmøde og gode taler. Politikerne var der og lyttede til os, konstaterede han.

Og senere samme dag havde politikerne et udspil klar.

Et flertal i Aarhus Byråd vedtog sent onsdag aften, at der skal indrettes en plads til hjemløse, udsatte og misbrugere i byen.

Hele tre forvaltninger er nu ifølge DR sat til at finde et egnet sted, der kan balancere de forskellige behov som dem, der bruger byen har.

Det konkrete forslag om et torv kommer fra Socialdemokraterne og er inspireret af Enghave Plads i København, hvor man har indrettet pladsen i samarbejde mellem en designer, det lokale erhvervsliv og beboerforeninger, hvilket har givet færre klager fra erhvervsliv og beboere, og samtidig gjort hjælpen til de hjemløse og misbrugerne mere tilgængelig.

Læs artiklen »Hjemløse i Aarhus skal have deres eget torv« hos DR.

Læs artiklen »Hjemløse: Et torv til de udsatte skal ligge i centrum« hos DR.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce