Annonce

Aarhus
11. oktober 2012 - 15:18

Pussy Riot-aktion førte til håndgemæng og lilla røg

Aarhusianske aktivister protesterede onsdag mod afgørelsen i appelsagen over tre aktivister fra Pussy Riot. Bannerdrop og røggranater førte til håndgemæng foran en katolsk kirke, men aktionen forløb ellers fredeligt.

En mindre gruppe aktivister gik onsdag den 10. oktober på gaden i Aarhus for at protestere mod en russisk appeldomstols afgørelse over tre kvindelige aktivister fra performancegruppen Pussy Riot. De ønskede at vise sympati med de fængslede aktivister.

Appeldomstolen stadfæstede fængselsdommen på to år for to af gruppens medlemmer, mens en tredje overraskende blev løsladt og nu afventer en betinget dom.

Nyheden formildnede dog ikke aktivisterne, der markerede deres protest med et banner med teksten »Free Pussy Riot«, som de hængte ud fra øverste etage i indkøbscentret Bruuns Galleri på Banegårdspladsen i det centrale Aarhus. 

Efter endnu et bannerdrop fra facaden på selve banegårdsbygningen, fortsatte aktivisterne ned gennem Strøget og gennem Midtbyen til Vor Frue Kirke, hvor de hængte banneret op på kirkedøren.

Den fredelige protest blev dog hér afbrudt af en ophidset kirkegænger, der sammen med en del andre var mødt op ved kirken for at deltage i et planlagt aftenmøde. Den pågældende blev så rasende over aktivisternes protest, at han forsøgte at flå banneret ned og samtidig skubbede til en aktivist.

Herefter fulgte et skænderi, inden manden trak sig tilbage og aktivisterne valgte at forlade stedet.

Det skete dog med en afskedssalut fra aktivisterne i form af en røggranat, der indhyllede kirken i lilla røg.

Putin: De fik som fortjent

De aarhusianske aktivister står ikke alene med deres kritik af de russiske myndigheders behandling af de Putin-kritiske punk-aktivister.

Også Amnesty International retter en skarp kritik af Rusland i forbindelse med sagen, der tog sin begyndelse i marts 2012. Hér blev tre medlemmer af Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina og Ekaterina Samutsevich anholdt og varetægtsfængslet efter den 21. februar at have gennemført en regeringskritik happening i en russisk-ortodoks katedral i Moskva.

Den 17. august 2012 blev de tre kvinder efter mere end fem måneders varetægtsfængsling idømt hver to års fængsel for »hooliganisme motiveret af religiøst had.«

Både varetægtsfængslingen og dommen har vakt protester blandt politikere, kunstnere og aktivister verden over.

Det har dog ikke påvirket Ruslands præsident Putin, der for blot et par dage siden udtalte til en russisk statsejet tv-kanal, at Pussy Riot-aktivisterne »havde fået som fortjent.«

Amnesty: Nødvendigt at fastholde pres

At appeldomstolen nu har valgt at løslade en af de tre fængslede aktivister, formildner ikke koret af kritikere.

Amnesty International i Danmark kalder dommen en skændsel for Rusland, mens Amnesty Internationals hovedkvarter i London advarer mod at lade sig narre af løsladelsen og understreger, at retfærdigheden ikke er sket fyldest.

Med dommen tegnes ifølge Amnesty International et billede af et Rusland, hvor menneskerettighederne er under massivt pres, og systemkritikere ikke kan føle sig sikre.

Vicegeneralsekretær i Amnesty International Trine Christensen betegner dommen mod Pussy Riot som »et symbol på den dramatiske forværring af menneskerettighedssituationen i landet.«

Hun mener derfor, at det er nødvendigt at presset på Rusland fastholdes og protesterne fortsætter: »I Amnesty fortsætter vi med at arbejde for kvindernes løsladelse, og vi håber, at den danske regering vil gøre det samme gennem EU. Europa må stå fast på menneskerettighedernes ukrænkelighed og ikke se stiltiende til, mens Rusland underminerer dem dag for dag.«

Læs Amnesty International i Danmarks udtalelse om Pussy Riot-dommen

Læs artiklen »Russian Court Orders Conditional Release One, Other Two Jailed« hos Amnesty Internatinal i London

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce