Annonce

Festival
29. juni 2016 - 14:42

Roskilde 2016 vil sætte fokus på lighed og menneskerettigheder

Alt fra flygtningepolitisk modeshow til work shop om hverdagssexisme og VIP-lounge for flaskesamlere er med til at danne rammen om dette års Roskilde Festival, der ønsker at sætte fokus på lighed og menneskerettigheder. Modkraft dækker festivalen.  

I dag starter den officielle musikdel af Roskilde Festivalen, men allerede siden søndag, har der været koncerter og politiske debatter og arrangementer på festivalen. 

Flere festivalgæster fik søndag deres halvlunkne øl galt i halsen, da de fik øje på et stort skilt på pladsen, hvor Roskilde Festival proklamerede deres ret til at overvåge og indsamle data fra samtlige gæsters telefon- og internetbrug. 

På Twitter væltede det ind med harme over den tilsyneladende krænkelse af privatlivets fred, og også retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper var klar til at tage det op med justitsminister Søren Pind.

 Så langt nåede det dog aldrig. Mandag afslørede kunstnerduoen 'The Yes Men sig' som bagmænd for det kontroversielle skilt, der havde til formål at få gang i diskussionen om overvågning i samarbejde med Roskilde Festival og Edward Snowden, som tirsdag var live igennem til festivalpladsen. 

Hele stuntet fungerer som en del af temaet for årets Roskilde Festival, der går under navnet ’Equality 2016: Stand up for Your Rights' og vil sætte fokus på lighed og menneskerettigheder.

»Vi tror på menneskers medmenneskelighed, og på at alle er lige meget værd og har ret til lige muligheder. Vi tror på, at lighed er essentielt for et bæredygtigt, velfungerende og demokratisk samfund,« skriver Roskilde Festival i en pressemeddelelse. 

Flaskesamlere får VIP-lounge

Udover overvågning og besøget af Edward Snowden danner temaet rammerne for en festival med plads til fokus på hævnporno, politisk kunst, debat og aktivisme.

Op til den officielle åbning af festivalen onsdag har festivalgæsterne blandt andet kunnet deltage i workshop om global aktivisme med Mellemfolkeligt Samvirke, et flygtningepolitisk modeshow arrangeret af det brugerstyrede hus Trampolinhuset og en »comeback-battle« med fokus på hverdagssexisme.

Kunstgruppen Superflex har desuden opstillet tre nedskalerede kopier af kendte modehuse fra berømte arkitekturer, der skal fungere som VIP-lounges for festivalens pantsamlere. Her vil de kunne oplade deres telefoner og få friske forsyninger. 

Ifølge Jakob Fenger fra Superflex er baggrunden for værkerne at sætte fokus på social ulighed – også den sociale ulighed der kan opleves på en festival, forklarer han i et interview til Politiken

»På Roskilde Festival har du to verdener. De som er til fest, og et parallelunivers med dem, som lever af festivalen. Man gør rigtig meget for publikum, og vi har så tænkt os at vende det på hovedet og gøre noget for flaskesamlerne. Derfor en VIP-lounge for flaskesamlere, hvor kun de må komme.«, siger han. 

 

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce