Annonce

Palæstina-Israel
28. februar 2013 - 10:56

To sultestrejkende lovet løsladelse

To ud af fire palæstinensiske fanger har stoppet sultestrejke, efter de israelske myndigheder har lovet dem løsladelse. Sultestrejken og en palæstinensisk fanges død i israelsk varetægt har i februar udløst omfattende uroligheder på Vestbredden.

To ud af fire palæstinensiske mænd, der i flere måneder har nægtet at indtage føde, fordi de er fængslet uden formelle anklager af de israelske myndigheder, har afsluttet deres sultestrejke.

Forværringen af de sultestrejkendes sundhedstilstand og en palæstinensisk familiefars død i israelsk detention i februar har medført omfattende uroligheder på Vestbredden i februar 2013. Mindst seks palæstinensere er blevet skudt eller hårdt såret under urolighederne.

Løsladelse 21. maj

Meddelelsen om løsladelsen af de to mænd blev givet af Qadura Fares, der er leder for en advokatgruppe for palæstinensiske fanger.

– Jaafar Izzedine og Tarek Qaadan har sat deres sultestrejke på pause, siger han ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

Han siger, at de israelske myndigheder er gået med til at løslade dem den 21. maj, og at en israelsk domstol forventes at bekræfte aftalen i marts måned.

Israel holder i alt 178 palæstinensere fængslet som såkaldt »administrativt tilbageholdte« - dvs. uden retssag, men på angivelige beviser, der holdes hemmelige.

Ritzau skriver, at en israelsk embedsmand har bekræftet, at Izzedine og Qaandan har stoppet sultestrejken, men vil ikke kommentere, om der er indgået en aftale om løsladelse.

Forhandlinger

Palæstinensiske og israelske myndigheder skal ifølge Ritzau stadig være i forhandlinger om en aftale i forhold til to andre sultestrejkende fanger, Samer al-Issawi og Ayman Sharawneh, der sultestrejker, fordi de er genindsat i israelsk fængsel - selv om de i 2011 var blevet løsladt efter en aftale om fangeudveksling.

Den israelske side har påbegyndt en dialog i dag om at finde en løsning på det emne, men ind til videre har de ikke givet et acceptabelt tilbud, siger Issa Quara, der er palæstinensisk minister for fanger. Han siger, at Issawi og Sharawneh har nægtet et tilbud om løsladelse mod udvisning.

Uroligheder ligner ny intifada

Sultestrejken har i februar udløst omfattende protester og uroligheder på Vestbredden. Optøjer og sammenstød mellem israelsk militær og palæstinensere eskalerede i midten af februar så meget, at iagttagere begyndte at tale om en tredje intifade, efter en palæstinensisk familiefar døde i israelsk varetægt. Ifølge de palæstinensiske myndigheder bar liget af den 30-årige Arafat Jaradat tydelige spor af tortur.

Læs mere i »Voldsspiral kan udløse tredje intifada« på Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce