Annonce

Udland
31. oktober 2013 - 10:28

Tilbage på Lesbos: Migranter vil lukke detentionscenter

I den næstsidste uge af oktober mødtes migrationsaktivister på den græske ø Lesbos. For de fleste var det et gensyn med en ø, de selv var kommet til som bådflygtninge. Nu forsøger de at lukke et detentionscenter for migranter på øen.

På en øde landevej på Lesbos (eller Lesvos, som det rettelig udtales på græsk) omgivet af bjerge til begge sider og en summen af insekter, fører en stor blå metalport ind til Moria, et nyt lukket detentionscenter for migranter. En del af centret er allerede opført og taget i brug.

Her er en gruppe migrationsaktivister fra Lesbos og en række europæiske lande mødt op for at protestere mod detentionscenteret og kæmpe for migranters rettigheder. Hovedparten af de protesterende er tidligere uledsagede mindreårige flygtninge, som nu har ophold i Tyskland og Sverige.

De er alle kommet ind i EU gennem Lesbos, og er nu vendt tilbage for at protestere over Moria, der officielt betegnes som et velkomstcenter.

Lesbos er med blot 10 km til den tyrkiske kyst en del af EU's ydre grænse.

Hvert år ankommer tusinder af migranter med båd til Lesbos. Det er umuligt at finde tal på, hvor mange der præcist kommer. En indikation af omfanget kan være de 611 migranter, der er blevet anholdt på Lesbos i løbet af det 2013's 1. kvartal (Welcome to Europe's dokumentation af antallet af tilbageholdte i 2013, 1. kvartal)

Nogle ender deres liv i havet ud for Lesbos kyst, hvor døde kroppe i dagene efter en bådulykke flyder ind på strandene.

FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR har anslået, at over 1.500 migranter mistede livet i Middelhavet i løbet af 2011 (UNHCR's udtalelse vedrørende antallet af døde migranter i Middelhavet 2011).

Andre skubbes tilbage i tyrkisk farvand af græske kystvagter, mens »de heldige« når i land på Lesbos. Sikkert på land bliver mange anholdt og sat i detentionscentret ved Moria.

Blandt de protesterende er den 24-årige Sidiqi. Han kom selv til Lesbos i 2008 som flygtning fra Afghanistan.

– Det er meget vigtigt for flygtninge; for os der kommer fra den anden siden af havet, at der ikke er et fængsel på øen. Jeg har oplevet Pagani [et andet detentionscenter på Lesbos, der blev lukket i 2009, red.]. Jeg var der i næsten to uger, og kender situationen i et detentionscenter og hvor usundt der er, siger han til Modkraft.

Sporene fra Pagani

Pagani har en vigtig historie, dels fordi forholdene var notorisk dårlige, og dels fordi centret blev lukket i 2009 efter protester såvel inde- som udefra detentionscenteret.

Med indsmuglede mini-kameraer dokumenterede fængslede migranter forholdene, der bl.a. blev fordømt af en delegation fra UNHCR. Der var, ifølge UNHCR, ikke tilstrækkelig plads og uacceptable hygiejne- og sanitetsforhold (UNHCR's inspektion af detentionscentret Pagani).

Centret havde en kapacitet på 300, men husede ofte over 700 migranter.

Sadiqi, der selv var to uger i centret i 2008, beskriver forholdene således:

– Der var gravide kvinder, små børn og syge, og der var én læge til alle 700 mennesker. Vi var 100, der boede i ét rum, delte ét toilet og ét bad. Det var det frygteligste detentionscenter i Europa.

Se Youtube-video fra Pagani:

 

I 2009 var der NoBorder-Camp på Lesbos. Hovedformålet med lejren var at få Pagani lukket. Aktivister fra flere europæiske lande fik tiltrukket internationale medier som BBC og Al-Jazeera, mens de dagligt demonstrerede mod centret.

Sadiqi fortæller, at der samtidigt var sultestrejkende inde i centret, og at flere hundrede demonstrerede indefra og råbte ud ad vinduerne.

Presset fra migranter og aktivister samt den internationale opmærksomhed kulminerede i at centret blev lukket.

Velkomst i en landsby for alle

Kampen mod Pagani i 2009 var Sidiqis første oplevelse som aktivist, og han har nu sammen med andre tidligere fængslede migranter og en række europæiske migrationspolitiske grupper startet en kampagne mod det nye detentionscenter på Lesbos. Han siger:

– Jeg tror ikke, vi behøver fængsler, detentionscentre. Det, vi har brug for her på øen, er et rigtigt velkomstcenter. Jeg forstår ikke, hvorfor der er fængsler for flygtninge over hele Europa. Det er ikke en forbrydelse at være flygtning. Det er ikke en forbrydelse at krydse en grænse og søge til et andet land for et bedre liv og beskyttelse. Jeg ser ingen logisk grund til fængsler for flygtninge. Det er derfor, vi protesterer: for at sige vi ikke vil acceptere nogen form for detentionscenter her på øen – eller i det hele taget, siger han.

Med »et rigtigt velkomstcenter« henviser han til det modtagelsescenter, PIKPA, der også har været på øen, drevet af aktivist-netværket 'Village of All Together'.

Centret eksisterer stadig, men det er stort set ikke i brug, fordi der mangler ressourcer, og fordi ankomne migranter anholdes og tilbageholdes i Moria.

Centret blev drevet af lokale netværk og var politisk uafhængigt. Det var åbent, sådan at folk kunne komme og gå, som de ville. Migranterne mødtes af socialarbejdere, sundhedspersonale og jurister, frem for politibetjente og fængselspersonale.

Det er krisetid, især i Grækenland, og det er svært ikke at se udviklingen på Lesvos som et udtryk for europæiske og græske eliters krisepolitik, hvor EU’s eksterne grænser samtidigt oprustes. En krisepolitik, der har begunstiget banker og virksomhedsejere på bekostning af europæere fra den lavere middelklasse og nedefter.

Græske lønmodtagere, arbejdsløse, elever, studerende og pensionister er blevet ramt hårdere end befolkningerne i de øvrige europæiske lande som følge af den græske stats gældskrise, mens udokumenterede migranter og asylansøgere i Grækenland på sin side er blevet ramt hårdere end migranter med ophold og græske borgere.

Der er ikke finansiering til et velkomstcenter, men der er råd til at opføre og drive et nyt detentionscenter og patruljere EU's ydre grænser.

Det er dét, Sidiqi og de andre protesterer imod.

Læs mere om 'The Village of All Together' på hjemmesiden »Welcome 2 Lesvos«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce