Annonce

Grækenland
16. juni 2015 - 12:52

Tsipras fastholder nej til aftale, hvis den græske statsgæld ikke lempes

Venstrefløjen i det græske regeringsparti Syriza vil stoppe tilbagebetaling af statsgæld, nationalisere græske banker og etablere en ny uafhængig nationalbank.

Weekendens sammenbrud af forhandlinger mellem den venstreorienterede græske Syriza-regering og EU/IMF/EBC har igen sat politiske rygter om, at en såkaldt »grexit«, dvs. græsk udtræden af eurosamarbejdet, kan være umiddelbart forestående.

Diskussioner foregår ikke kun i kreditorkredsene, men også inden for den græske regering og på den græske venstrefløj.

Den britiske avis The Telegraph skriver at venstrefløjen i Syriza er i gang med at udarbejde konkrete planer for at lave for en gældsløsning med inspiration fra Island i årene 2008-2010.

Planerne indebærer opgivelse af forhandlinger med de europæiske kreditorlande, nationalisering af det græske bankvæsen, forholdsregler mod kapitalflugt og etablering af en uafhængig nationalbank som forudsætning for et genetablering af Drachmaen som valuta.

Planer har ifølge avisen tilslutning fra omkring 30 græske parlamentsmedlemmer fra Syriza fra den interne opposition, Venstreplatformen.

– Vi er skrækslagne ved tanken om at følge kreditorerne krav, og vi vil ikke kvæles i EU’s monetære union, siger et parlamentsmedlem til The Telegraph.

Ifølge avisen er det også det nationalistiske parti ANEL, som indgår i den græske regering, villig til at støtte et brud med kreditorerne.  

Tsipras: Gældsløsning nødvendig

Selv om den græske venstrefløjsregering ikke er lige så kontant i sine udmeldinger, fastholde premierminister Alexis Tsipras, at den græske statsgæld skal lempes for at indgå en aftale.

– Vores eneste kriterium er at slutte traktatslaveriet og komme ud af krisen, har han ifølge The Telegraph udtalt efter sammenbruddet i forhandlingerne. Ellers vil den græske regering sige nej til en aftale.

Udtalelsen er formentlig et forsøg på at spille EU og Den Internationale Valutafond (IMF) ud mod hinanden. For IMF skal bag lukkede døre have afvist at yde nye lån til Grækenland med mindre kreditorerne accepterer en kraftig reduktion af den græske statsgæld.

Den græske regering har samtidigt afvist at imødekomme de politiske krav, som EU stiller for at udbetale lån til afbetaling af gælden.

Den 30. juni udløber de aftaler, som Grækenland hidtil har haft med Trojkaen af EU, IMF og Den europæiske Centralbank. Samme dag skal grækerne betale 1,6 milliarder euro til IMF. Hvis det beløb ikke forfalder kan Grækenland teknisk set erklæres konkurs.

Bluf eller selvmål?

Flere iagttagere har argumenteret for at den græske regering forsøger at bluffe sig til en aftale, fordi et »grexit« vil være ensbetydende med et økonomisk selvmord.

Men Tasos Koronaki, der er partisekretær i Syriza, advarer kreditorerne i at forsøge af splitte partiet:

– Regering vil ikke indgå nogen aftale, som parlamentsgruppen ikke godkender, sagde han søndag.

Den græske finansminister Yanis Varoufakis advarer på sin side EU og kreditorerer om at en Grexit vil koste det europæiske finanssystem mindst én billion (1.000 milliarder) euro.

Kursen på euroen faldt i øvrigt med en halv cent efter sammenbruddet i forhandlingerne, nemlig til 1,1193 dollar.

Læs artiklen »Syriza Left demands 'Icelandic' default as Greek defiance stiffens« hos The Telegraph

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce