Annonce

Norge
30. oktober 2014 - 14:15

Unge hjemløse-aktivister indtager tomme huse i Norge

Unge søgte ly for kulden og gik i gang med at omdanne en faldefærdige bygning i Oslo til et kollektiv: Fem personer anholdt og sigtet for ulovlig indtrængen. Kampagne for hjemmeløses ret til at bo i tomme bygninger ejet af kommunen fortsætter.

Tirsdag den 21. oktober flyttede en gruppe hjemmeløse unge fra netværket »Boligaksjonen« ind et faldefærdigt, tomt og kommunalt ejet hus i Oslo for at søge ly og varme i det kolde efterårsvejr.

Ni dage eftere – onsdag den 30. oktober – sluttede aktionen dog brat, da politiet anholdt de fem beboere og gav dem hver en bøde på 6.000 kroner for ulovlig indtrængen.

Inden da nåede de unge at indrette stedet med fællesrum og soveværelser, ligesom de udsendte en pressemeddelelse, der blandt andet indeholdt tre konkrete krav til kommunen: Stop salget af offentlig ejendom, lovliggør brugen af ubrugt offentlig ejendom og stop kriminaliseringen af hjemløse.

'Offentlig ejendom tilhører alle'

Af pressemeddelelsen som er offentliggjort på Boligaksjonens hjemmeside fremgår det, at husbesættelsen er en del af en større kamp for rettigheder til marginaliserede samfundsgrupper, fattige og bedre muligheder for det lokale kulturliv.

– Igen er det begyndt at blive koldt, og utrolig mange har ikke noget sted at bo for vinteren. De fleste er marginaliserede grupper og personer. Romaer, papirløse flygtninge, narkomaner og alkoholikere etc. Mange unge har også problemer med at etablere sig på et meget presset boligmarked, skriver Boligaksjonen.

– Samtidig ejer Oslo kommune hundredevis af tomme bygninger uden at have nogen planer for disse. Boligaksjonen mener alle har ret til tag over hovedet, og at offentlig ejendom tilhører alle. Det er uacceptabelt at folkevalgte med ansvar for disse bygninger heller lader dem stå tomme end at huse folk som mangler et sted at bo. Derfor vil tomme offentlige bygninger fremover blive taget i brug, både til tag over hovedet og til lokalkultur, lyder det fra de hjemløse.

Besøg Boligaksjolens hjemmeside her.

Besøg gruppen »Boligaksjonen i Oslo« på facebook her.

Læs artiklen »Bosatt seg i et tomt hybelhus« hos NRK.

Protest over ventetid

Aktionen i Oslo kommer samtidig med en lignende kampagne i den midtnorske by Trondheim.  

Torsdag den 23. oktober demonstrerede omkring 30 hjemløse ligeledes med forbindelse til »Boligaksjonen«-netværket foran byens rådhus med parolen »Folk har brug for huse – huse har brug for folk«.

De protesterer over, at der i gennemsnit er to års ventetid på at få henvist en bolig hos kommunen, hvilket betyder, at der er flere 400 mennesker på venteliste til en bolig alt imens kommunale bygninger står tomme.

Tidligere på måneden blev et tomt hus i byen ligeledes forsøgt besat af nogle af de unge hjemmeløse.

Læs artiklen »Husokkupanter benekter at de brøt seg inn« hos Adressa.no.  

Læs artiklen »Leder boligaksjon fra gapahuk« hos NRK.

Læs mere om Boligaksjonen på Wikipedia.

Se dokumentarfilmen »Mor Gohjerta -Vafler og nyliberalisme« om Boligaksjonens besættelse af et plejehjem i Oslo i 2004.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce