Annonce

24. februar 2012 - 17:08

Hele landet på gaden mod ACTA

»Det er ikke for sent at stoppe ACTA! Men det er sidste chance. Mød op og afværg forældede industrimonopolers angreb på det frie og åbne internet«

Sådan lyder opfordringen fra en række it-aktivister, som lørdag den 25. februar har indkaldt til massedemonstration mod den kontroversielle copyright-aftale ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) i København, Odense, Aarhus og Aalborg.

Se indkaldelsen til den landsomspændende demonstration på Facebook. I København, Aarhus, Aalborg og Odense

Aktivisterne betegner aftalen som en »del af en bekymrende trend i Danmark«, der tilmed er blevet til på et yderst udemokratisk grundlag.

GIF - 165.3 kb
ACTA-protesterne breder sig over verden og internettet. Her fra en demonstration i Paris den 28. januar. Foto: Zanbard/Flickr

»ACTA handler på overfladen om bekæmpelse af kopivarer, men kigger man på intentionerne bag aftalen, er ACTA en trussel mod dine digitale rettigheder. Den omfatter DNS-blokering og den såkaldte brevmodel, hvor man tilsidesætter retssikkerhed, øger overvågning og indskrænker friheden på internettet«, skriver de videre i deres opfordring til at deltage i protesten.

Læs mere på hjemmesiden STOP ACTA

Vidtrækkende konsekvenser

Aftalen betyder, at de lande, som har underskrevet ACTA, uden hverken varsel eller retssag kan kræve, at internetudbydere lukker blogs eller hjemmesider. Og det kan ifølge fagfolk få store konsekvenser.

Blandt andet fordi det gør det muligt for virksomheder at indsamle personfølsomme data om internetbrugere uden om domstolene.

Læs artiklen »IT-aktivister: ACTA er ikke død endnu« hos Modkraft

Selvom det officielle formål med ACTA er at stoppe handel med falsk medicin, handler det også om ytringsfrihed, da internetudbydere bliver juridisk ansvarlige for brugernes adfærd.

JPEG - 150 kb
ACTA betyder også at en global standard for patenter på medicin og fødevarer. Det kan få voldsomme konsekvenser for de fattige lande, frygter aktivisterne.

Det betyder, at anonymiserede tjenester efter al sandsynlighed vil blive gjort ulovlige med tiden, og at det gøres betydeligt lettere for myndigheder at slukke for folks netadgang.

Desuden indebærer aftalen en global standard for patenter på medicin og fødevarer. Det kan have voldsomme konsekvenser, navnlig i de fattige lande, for eksempelvis såsæd (der i høj grad er patenteret), som dermed vil stå til et massivt prishop.

Læs artiklen »Modstanden mod ACTA vokser« hos Modkraft

»Aftalen snigløber din retssikkerhed og repræsenterer en direkte trussel mod alle sociale hjemmesider, hvor du frit kan skabe og dele indhold.Ved at blande kopivarer og ophavsret sammen i vage og uspecifikke formuleringer, eskalerer ACTA de strafferetlige sanktioner ud af proportion og angriber din ret til informations- og ytringsfrihed samt privatliv«, fastslår aktivisterne.

Indtil videre har mere end 16.000 mennesker tilmeldt sig demonstrationen på Facebook.

Læs Erik Storruds blog »Internettet skriver historie d. 25. Februar« hos Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce