Annonce

15. februar 2012 - 12:12

IT-aktivister: ACTA er ikke død endnu

30 medlemmer af Europa-parlamentet demonstrerede tirsdag foran parlamentet i Strasbourg mod den stærkt omdiskuterede ACTA-aftale.

Aftalen, der skal til afstemning i Europa-Parlamentet, er vendt mod piratkopiering, men er så omfattende, at kritikerne frygter, at det både kan ødelægge det frie internet og begrænse fattiges adgang til livsvigtig medicin.

Blandt kritikerne er flere danske politikere.

– Det her er en rigtig dårlig aftale. Du risikerer, at hvis dit barn danser til popstjernen Lady Gaga, og du optager det og lægger videoen ud på nettet, så risikerer du, at du ikke bare skal erstatte, at du har brugt hende, men du skal oven i købet erstatte den million seere, som synes, det var en fed video, siger Margrete Auken, medlem af Europa-parlamentet for SF, til DR i forbindelse med demonstrationen i Strasbourg.

Læs artiklen og se videoindslaget »Acta på vej i skraldespanden« hos DR.

Læs artiklen »EU lusker anti-piratlov ind af bagdøren« hos Modkraft.

Tidsplan er usikker

Margrete Auken mener, at modstanden mod aftalen er blevet så stor, at det kan betyde, at aftalen slet ikke bliver vedtaget.

– Alt tyder på, at vi har et flertal imod. Både formanden for Parlamentet, den socialdemokratiske gruppe, de konservative og os i den Grønne gruppe er skeptiske, siger hun.

JPEG - 49.9 kb
SF’s Europa-Parlaments medlem Margrete Auken tager afstand fra ACTA-aftalen. Foto: Euzoo.

Læs artiklen »Modstanden mod ACTA vokser« hos Modkraft.

Læs artiklen »Slingrekurs om ACTA« hos Modkraft.

Efter planen skal aftalen til afstemning i Europa-Parlamentet inden sommerferien. Men den tidsplan er mere end usikker.

Venstres medlem af parlamentet, Morten Løkkegaard, mener, at der er brug for mere debat om sagen.

– Det er urealistisk, at vi kan stemme om den til juni. Der er stillet så mange spørgsmål, at sagens parter og EU-landenes regeringer er nødt til at gå tilbage og undersøge den igen. Alt det lugter af, at det kommer til at tage tid, siger Venstre-manden.

Læs artiklen »Europa-Parlamentet sparker ACTA-afstemning til hjørne« hos Information.

Læs bloggen »Pia Dyhr, ACTA og ministerråd er fjender af det frie samfund!« hos Modkraft.

It-fagforening: Kampen fortsætter

Blandt græsrødder og faglige aktive, som er i gang med at mobilisere til en stor demonstration mod ACTA den 25. februar i København, får den seneste udvikling ikke indflydelse på protesterne på gadeplan.

»Kampen for et frit internet er først vundet, når vi får en national lovgivning, der sikrer at ACTA og alle de nye aftaler, der vil komme bagefter, ikke kan gennemføres«, skriver forbundssekretær i de IT-professionelles fagforening Prosa, Mikkel Nonboe, i en analyse af EU-parlamentarikernes udmeldinger.

JPEG - 70.3 kb
Kampen for det frie internet fortsætter trods Europa-Parlamentets kritik af ACTA. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

»Det farlige er, at ACTA allerede idag kan gennemføres indenfor lovens rammer, så det er afgørende, at vi nu bruger muligheden til at engagere folk i forsvaret af det frie internet«.

Prosa foreslår derfor, at fokus nu rettes mod digitale rettigheder generelt og at presset lægges på de danske folketingspolitikere.

Læs artiklen »Delsejre forpligter til yderligere ACTA-modstand« hos Prosa.

– Vi skal nu til at opfordre folk til at kræve digitale rettigheder af vores folketingspolitikere. Det er ikke en lov, at vi altid skal være i defensiven. Det er nu vi skal omsætte aktivismen til konkrete politiske forandringer, mener Mikkel Nonboe.

En ny kampagne for digitale rettigheder vil blive lanceret til demonstrationen den 25. februar.

Læs om begivenheden »Demonstration: Stop ACTA - For et frit internet!« hos Modkraft.

Læs artiklen »Tyskere demonstrerer mod ACTA i titusindvis« hos Prosa.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce