Annonce

9. april 2010 - 18:43

Colombia myrder fagligt aktive – EU vil favorisere landet

Mens Horserød-Stutthof Foreningen terrorsigtes for støtte til den colombianske modstandsbevægelse FARC, fortsætter paramilitære grupper i Colombia deres mord på fagligt aktive i landet.

En nyligt offentliggjort rapport fra Colombias Nationale Fagforeningsskole ENS dokumenterer, at 45 faglige ledere blev myrdet for deres aktivitet i 2009.

Alligevel foreslår EU-Kommissionen, at EU skal tilbyde Colombia en frihandelsaftale. Det opfatter fagforbundet 3F som en blåstempling af de horrible forhold for fagbevægelsen i landet.

Det er ikke sikkert at frihandelsaftalen vedtages, da der er splittelse i den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet. Det spanske socialistparti støtter en tilnærmelse til den colombianske regering, mens andre, under indtryk af den internationale fagbevægelses holdning, vil have garanti for fagligt aktives sikkerhed først.

Helt forkert signal

Den foreslåede frihandelsaftale vil ifølge EU-Kommissionen begunstige Colombia og Peru i handlen med bananer på bekostning af de øvrige latinamerikanske lande.

JPEG - 109 kb
En colombiansk minearbejder foran et skilt der proklamerer »vi vil fortsætte modstanden og ikke blive trætte«. 600 fagforeningsfolk er blevet myrdet under landets nuværende præsident. Foto: Colombia Solidarity

Ifølge Jesper Nielsen, der er international rådgiver i 3F, er en særstatus for Colombia et helt forkert signal at sende, hvis man vil forsvare menneskerettighederne:

– Colombia bliver belønnet for sine mange forbrydelser mod landets arbejdere. Der er ingen sammenhæng mellem overholdelse af de internationale konventioner for faglige rettigheder og EU’s handelspolitik i denne sag, siger Jesper Nielsen til 3f.dk.

Jesper Nielsen fremhæver også, at andre latinamerikanske lande, som for eksempel Ecuador, har oplevet fremskridt for arbejdernes rettigheder. Og disse lande kan nu risikere at miste markedsandele til Colombia og Peru.

3F har taget initiativ til netværket Fagligt Colombia Fokus, der i øjeblikket fører kampagne imod frihandelsaftalen mellem EU og Colombia. Initiativet støttes af blandt andre Byggefagenes Samvirke, El-forbundet, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre.

Netværket vil støtte fagforeninger og menneskerettighedssorganisationer i Colombia, samt oplyse om overgrebene på fagligt aktive i landet.

Fagligt aktives forbindelse til FARC

Colombia regnes som et af de farligste lande at færdes i, hvis man er fagligt aktiv. Listen over dræbte og lemlæstede er lang, og trusler mod fagforeningsfolkenes børn hører med til dagens orden.

Alt sammen med det formål, at stoppe den faglige aktivitet og sikre de colombianske arbejdsgivere så frie vilkår som muligt.

Når faglige ledere myrdes, sker det ofte med den undskyldning, at de aktive er tilknyttet modstandsbevægelsen FARC. Dermed er de stemplet som terrorister, da FARC er opført på USA’s og EU’s terrorlister. Det forklarede Luis Fernando Cordona, der er formand for de colombianske bygningsarbejderes forbund Sindicons, til Ugebrevet A4 den 18. oktober 2008.

Det er sjældent, at der er forbindelse mellem FARC og fagbevægelsen, mener Cordona, men han kender dog fagligt aktive, som har været nødt til at søge beskyttelse hos guerillaen, da de ellers ville blive dræbt.

Cordona betegner i interviewet fagbevægelsen som en undergrundsbevægelse, da den ikke kan optræde frit og åbent uden frygt for repressalier.

Forbedringer i Colombia?

Når den spanske regering kan pege på forbedringer i den colombianske udgave af demokrati, bygger det blandt andet på, at regeringen formelt anerkender lønmodtagerrettigheder.

Den reelle forbedring i Colombia kan ses af drabstallene i fagbevægelsen: 90 uskyldigt dræbte i 2003, og 45 uskyldigt dræbte i 2009.

Den colombianske regering tager gerne officielt afstand til de paramilitære grupper, men blandt andre Amnesty International har dokumenteret nære forbindelser mellem regeringen og de paramilitære grupper.

For eksempel har 60 medlemmer af Colombias parlament været anholdt og mistænkt for at samarbejde med paramilitære enheder i de senere år.

Den colombianske regeringsleder Alvaro Uribe har da også kaldt fagforeningsfolk, der afslørede de paramililitæres overgreb i europæiske medier, for landsforræddere.

I Uribes regeringstid er over 600 fagligt aktive fagforeningsfolk blevet myrdet.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce