Annonce

3. maj 2010 - 17:30

Øjenvidne: Modstandsfronten i Honduras viser muskler

1. maj-demonstrationerne i det mellemamerikanske land Honduras blev som forventet en magtdemonstration for den såkaldte Modstandsfront, der har organiseret de folkelige kræfter og oppositionspartier imod afsættelsen af den folkevalgte præsident Manuel Zelaya i juni sidste år.

Op mod 500.000 mennesker deltog i demonstrationer organiseret af Modstandsfronten over hele landet under paroler om opgør med den herskende politik af »sult og terror«.

– Det er store tal i Honduras, et land med omkring 8 millioner indbyggere, og specielt med tanke på den voldsomme repression, som oppositionen har oplevet siden kuppet 28. juni i fjor, beretter Frode Nystuen, en nordmand, der opholder sig i landet i en mail til Modkraft.

JPEG - 118.1 kb
1. maj i Honduras var i år mindre fagforeningspræget og mere domineret af den brede folkelige mobilisering mod militærets og oligarkiets magt i landet. Foto: Andreas Quale Lavik.

– Mange frygtede, at 1. maj-fejringen i Tegucigalpa [Honduras hovedstad, red.] ville ende med voldsomheder og i værste fald drab i lighed med dem, man så i dagene efter kuppet, men demonstrationen forløb fredeligt og fuldstændig uden voldsomheder, beretter Frode Nystuen.

Mindre fagforforening, mere civilsamfund

Han fortæller, at årets demonstrationer var mindre fagforeningsorienterede end i de foregående år, og i stedet domineret af de mange forskelligartede bevægelser, der har tilsluttet sig modstandsbevægelsen mod militærkuppet sidste år.

Langs demonstrationsoptogets rute i hovedstaden, der gik fra det pædagogisk universitet til lufthavnen, var der tungt bevæbnet politi, især ved bygninger som tilhører de ti dominerende familier, der regnes som hovedkonspiratorer bag militærkuppet sidste år.

Demonstrationen sluttede på en plads uden for lufthavnen, hvor en 19-årig ung mand, Isis Obed Murillo Mencías, blev dræbt af et skud i hovedet under en domonstration imod kuppet den 5. juli sidste år. Modstandsfronten har derfor omdøbt pladsen til Plaza Isis Obed.

JPEG - 151.9 kb
Modstandsfronten mod militærkuppet anslår at 500.000 mennesker deltog i 1. maj-demonstrationen i Honduras. Foto: Andreas Quale Lavik.

Modstandfront bliver måske valgalliance

Frode Nystuen fortæller, at flere demonstranter udtrykte håb om at modstandsfronten kan udvikle sig til en valgalliance med en fælles præsidentkandidat til næste valg. Flere navngav endda alliancen som Partido Resistencia Popular (»Folkelig modstandsparti«).

Honduras nuværende præsident er Pepe Lobo fra det konservativ parti, der efter en valgsejr som oppositionen omkring Modstandsfronten boykottede, blev indsat i slutningen af januar måned. Volden i landet er efter indsættelsen faldet, men ikke forsvundet.

»Volden mod oppositionen er blevet mere selektiv og trappet op i form af trusler, vold, tortur og drab mod aktivister i La Resistencia [Modstandsfronten, red.]«, skriver Frode Nystuen.

Han henviser til at menneskeretsorganisationen Cofadeh har dokumenteret 42 politiske drab mod medlemmer af Modstandsfronten siden kuppet. Hertil kommer tortur, uopklarede forsvindinger og anden vold udført af politi, militær og sikkerhedsvagter tilknyttet flere af de familier, der udgør eliten i Honduras.

Se video fra 1. maj-demonstratione i Tegucigalpa:

Gigantesca marcha en Honduras el 1º de Mayo en respuesta a política de terror y miseria from Dick & Mirian Emanuelsson on Vimeo.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce