Annonce

18. maj 2010 - 13:59

Radiofejl skyld i masseanholdelse under klimatopmøde

Dansk politi stod foran sin nok største opgave nogensinde, da det internationale klimatopmøde COP15 blev gennemført i København i december sidste år.

Alligevel blev det angiveligt en banal radiofejl, der kom til at afgøre politiets opførsel i forbindelse med en folkelige klima-demonstration den 12. december.

Det fremgår af sagsakter fremlagt af Kammeradvokaten i Københavns Byret.

Krænkelse af rettigheder

Den 12. december 2009 blev hen ved 1.000 tilfældige mennesker, som deltog i stor demonstration for en visionær klimaaftale, anholdt på Amagerbrogade grundet en håndfuld sortklædte aktivisters stenkast tidligere på dagen.

JPEG - 85.8 kb
Næsten 1.000 mennesker blev tilbageholdt og senere løsladt uden sigtelse, da de blev fanget i politiets anholdelsesaktion på Amagerbrogade den 12. december 2009. Foto: Asger Ladefoged.

Beslutningen om at anholde de mange mennesker er senere blevet mødt med kritik. 250 personer har valgt at klage over det de betegner som en helt uberettiget tilbageholdelse og krænkelse af deres ret til at demonstrere og samlet frit.

Klagesagen mod Københavns politi behandles i disse dage i retten. Det er her, at Kammeradvokaten har fremlagt interne papirer fra politiet, som peger på at beslutningen om at gribe til masseanholdelse skyldes problemer med et nyt radiosystem.

»…blev ikke modtaget«

De omstridte anholdelser fandt sted under en folkelig demonstration med parolen »Planet First - People First« den 12. december som ifølge arrangørerne samlede 100.000 mennesker, på Christiansborg Slotsplads.

Politiets fokus var hele dagen rettet mod en gruppe på 200 personer, der var mødt frem til et alternativt arrangement ikke langt derfra. Denne gruppe bestod af sortklædte aktivister, der på forhånd havde annonceret, at de ikke ville deltage i den folkelige demonstration, men i stedet gå mod Indre by for at lave »direkte aktioner«.

Ifølge politiet gravede flere af de fremmødte brosten op fra gaden, hvilket fik politiets indsatsleder til at beordre de fremmødte anholdt. Det er denne besked, der angiveligt aldrig når frem til betjentene på gaden.

Ifølge dagbladet Information, skete der det, at anholdelsesaktionen »mislykkedes, da radiosignalet ikke blev modtaget«.

I stedet for at anholdt de sortklædte aktivister, så opfodrer de fremmødte betjente ifølge flere vidner gruppen om at gå op i den store folkelige demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Hvor er de autonome?

Herefter er en anden radiofejl, igen ifølge politiet, skyld i, at man ikke kunne finde og anholde de ganske få aktivister, som kort tid efter kastede sten og kanonslag mod Børsen og Udenrigsministeriet.

»På grund af problemer med SINE radiosystemet er det meget vanskeligt at få klare meldinger igennem omkring placeringen af de op til tre grupperinger af autonome,« oplyser en politikommissær.

»De autonome« blandede sig med den folkelige demonstration, hvilket er grunden til at politiet ender med at anholde 997 mennesker på Amagerbrogade.

Abstrakte teorier

Blandt forsvarsadvokaterne for de 250 personer, som har klaget over politiets opførsel, undrer man sig over politiets forklaring.

JPEG - 95.2 kb
Københavns politi fastholder, at alle anholdelser den 12. december var fuldt ud berettiget. Det synspunkt for de nu mulighed for at uddybe i retten. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

– Der er blevet fremlagt mange forskellige teorier om baggrunden for den vanvittige manøvre, som fandt sted den 12. december. Men vi kan selvfølgelig ikke afvise, at det skyldes en radiofejl, siger Marc Jørgensen, medarbejder hos advokaterne Foldschack og Forchhammer.

Han fortæller også, at klagesagen er præget af »urimelige arbejdsforhold« for forsvarsadvokaterne.

– Vi bliver holdt hen i mørket, når det gælder denne sag. Mange dokumenter dukker først op på dagen så vi dårligt har tid til at forbereder os og der er generelt rod i dokumenterne fra kammeradvokaten, lyder kritikken fra Marc Jørgensen.

Dertil kommer, at der ikke bliver fremlagt konkrete beviser mod de anholdte, men i stedet bliver tegnet et generelt trusselsbillede af klima-demonstranterne.

– I retten er der er blevet vist videoer fra You Tube af voldelige demonstrationer i udlandet og skitseret et helt abstrakt trusselsbillede. Problemet er bare at politiet end ikke har forsøgt koble dette billede til de anholdte, fortæller Marc Jørgensen.

Københavns politi har i forbindelse med den aktuelle klagesag fastholdt, at de har handlet korrekt.

– Vi mener, at de anholdelser, vi har foretaget, er fuldt berettigede. Der er jo ingen politibetjent, der har nogen som helst interesse i at anholde og frihedsberøve folk uden grund. Hvorfor skulle de dog det? Det er jo kun et besvær, siger politidirektør i København, Johan Reimann.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce