Annonce

24. maj 2010 - 17:55

Advokater: Politiet taler usandt om masseanholdelse

Officielt skyldes politiets anholdelse af 968 demonstranter den 12. december 2009 under klimatopmødet en radiofejl. Det har Kammeradvokaten, som tidligere omtalt her på modkraft, på vegne af politiet oplyst under en retssag, som i disse dage udspiller sig i Københavns Byret.

Men sådan hænger det slet ikke sammen, mener demonstranternes advokat Knud Foldschack. Han siger til dagbladet Arbejderen, at politiet bevist lod en lille gruppe af militante aktivister få frit spil og udnytte situationen til at gennemføre en nøje planlagt aktion mod op mod 1.000 fredelige demonstranter.

Politiet vidste alt

Både dagbladet Arbejderen og Information har fulgt sagen har i Byretten tæt og har i flere artikler beskrevet politiets og Kammeradvokatens udlægning af hvad der førte til danmarkshistoriens største masseanholdelse.

200 demonstranter har valgt, at klage over den behandling de fik af politiet. Og deres advokater er stærkt kritisk overfor politiets forklaring om, at en »radiofejl« er den egentlige grund til politiaktionen.

JPEG - 98.7 kb
Radiofejl eller nøje planlagt aktion? Politiets anholdelse af fredelige demonstranter på Amagerbrogade den 12. december under klimatopmødet sidste år er stadig et mysterium. Foto: Mark Knudsen/Monsun.dk.

Politiet har forklaret, at de forsøgte at anholde en gruppe militante aktivister inden de begik hærværk og kastede med sten mod den gamle børsbygning og Udenrigsministeriet. Men på grund af problemer med et nyt radiosystem, så kom beskeden aldrig frem til de relevante betjente, hævder politiets ledelse.

I stedet blev 968 fredelige demonstranter tilbageholdt i mange timer. Ingen er efterfølgende sigtet for noget.

– Politiet kunne have isoleret de sortklædte på Højbro Plads, på Slotspladsen, ved børsbygningen og ved Udenrigsministeriet. På den måde kunne man have undgået de mange tilbageholdelser af uskyldige. Af politiets egne rapporter fremgår det, at man hele tiden vidste, hvor mange de sortklædte demonstranter var, og præcist hvor de befandt sig hvornår, siger advokat Knud Foldschack til dagbladet Arbejderen.

Forberedt manøvre i dagevis

Han er en af de i alt fem advokater, som i Københavns Byret i disse uger fører 250 klagesager over fem massetilbageholdelser under klimatopmødet

– Hver gang lod politiet den sorte blok gå videre. I stedet for at gribe ind pressede politiet den sorte blok op bagerst i den fredelige demonstration, uddyber han.

JPEG - 30.2 kb
Knud Foldschack mener ikke at politiet fortæller sandheden om deres anholdelser under klimatopmødet. Foto: dagbladet Arbejderen.

Men måske var der en mening med, at politiet lod de sortklædte demonstranter fortsætte, mener en af de andre advokater, Christian Dahlager.

– Politiet havde i forvejen opsat kameraer i vinduerne i to lejligheder i dén sidegade til Amagerbrogade, hvorfra knibtangsmanøvren blev iværksat. I samme sidegade havde hollændervogne i god tid taget opstilling, klar til aktion. Det tyder på, at politiet har været velforberedt på en knibtangs-manøvre flere dage i forvejen, siger han.

Læs artiklen »Politi lod sort blok gå fri« i Dagbladet Arbejderen.

Læs Modkrafts tidligere omtale af sagen: »Radiofejl skyld i masseanholdelse under klimatopmøde.«

Læs også artiklen »Blev ’sort blok’ mast ind i klimademonstration?« i Information.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce