Annonce

25. maj 2010 - 14:06

Danske investorer stemmer for CO2

Antallet af investorer, der er imod Statoils CO2-skadelige oliesands-projekt, er tidoblet på ét år. Men de danske investorer stemmer fortsat grønt forslag ned.

Ikke én eneste af de store danske investorer i Statoil støttede forslag om at droppe olieselskabets planer om at sætte gang i CO2-svinende olieproduktion i et stort skovområde i Canada.

På Statoils generalforsamling i Norge i onsdags stod det klart, at hverken PKA, Danica Pension eller Nordea Pension ville stemme for forslaget. Derfor er de medansvarlige for ødelæggelserne i Canada, mener Greenpeace, som sammen med Verdensnaturfonden står bag forslaget. Skovområdet ligger i Alberta og dækker et område på størrelse med Lolland.

– Investorerne har et ansvar. Det er deres penge, Statoil bruger på at ødelægge natur, miljø og klima, og det er dem, der kan og skal sige fra. Danske investorer stikker hovedet i busken, imens deres penge finansierer Statoils ødelæggelse af den canadiske vildmark, siger Jon Burgwald fra Greenpeace.

Store dele af skoven er blevet mejet ned for at gøre plads til, at Statoil kan komme til det såkaldte tjæresand, de udvinder olie fra. Desuden betyder projektet, at store mængder gift i form af tungmetaller og arsenik løber ud i vandløb og ned i grundvandet og ødelægger livsgrundlaget for mange indfødte folkeslag.

Men miljøorganisationerne er optimistiske: Iår fik deres forslag nemlig ti gange flere stemmer end sidste år, hvor samme forslag blev fremsat.

Læs mere på dagbladet Arbejderen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce