Annonce

29. maj 2010 - 13:20

Arbejdsløse giver regeringen en finger og klimaet en hånd

Arbejdsløse bygningsarbejdere beklæder den 1. juni tre sider af et fem meter højt tårn på Rådhuspladsen i København med klimaskærme – den fjerde side overlades til byens børn til dekoration med tegninger under vejledning af kyndige pædagoger.

Aktionen på Rådhuspladsen starter kl. 7.00 tirsdag den 1. juni. Her opstiller byggearbejdere et tårn, som i løbet af dagen bliver beklædt med klimaskærme, for at vise muligheder for at iværksætte en helt konkret indsat mod klimaforandringerne og for arbejdspladser til byggearbejdere. Det bliver tre forskellige slags klimaskærme, bygget med træ, blik og puds. Den fjerde side friholdes til børnetegninger, der males i løbet af dagen.

Imod forringelser og for systematisk klimarenovering

De arbejdsløse byggearbejdere kræver en systematisk klimarenovering af Københavns kommunale ejendomme – det kan modvirke klimaforandringer og skabe sundt indeklima for byens børn på institutionerne og de ansatte i kommunen.

JPEG - 23.5 kb
Arbejdsløse byggearbejdere vender tomlen ned til dagpengeforringelser og tomlen op til systematiske klimarenoveringer.

Klimaaktionen har været på tegnebrættet gennem længere tid, men regeringens og Dansk Folkepartis drastiske halvering af dagpengeretten fra fire til to år, har ifølge Michael Johnson, arbejdsløs murer og medlem af A-klubben i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, kun forstærket nødvendigheden.

– Halveringen af dagpengeperioden skaffer ikke et eneste job. Regeringen sidder på hænderne, når det handler om jobskabelse. Trods fine ord om grøn profil og klimarenoveringer, så sker der ikke en skid, siger Michael Johnson.

– Det er fuldstændig absurd, at der går ledige byggearbejdere, mens den eksisterende bygningsmasse trænger til klimarenovering. Derfor vil vi give regeringen fingeren og klimaet en hånd, siger han.

På Rådhuspladsen vil byggearbejderne i praksis vise, hvordan en daginstitution kan klimarenoveres med sunde og klimavenlige materialer. Klimaskærme vil blandt andet blive bygget med hampeisolering i stedet for rockwool.

Byggefagenes klimarenoveringsplan
Planen foreslår energiinvesteringer på 20 milliarder kroner årligt. Ikke som statsstøtte til den private sektor, men som statsgaranterede lån, der betales tilbage i takt med, at energibesparelser tjenes hjem. Indtægt til det offentlige i sparet understøttelse, forøget skat mv.: 6 milliarder kroner årligt.

Byggefagenes Samvirke foreslår:
• Statsgaranterede lån til klimareguleringer, der sætter 20.000 flere i arbejde og klimarenoverer 200.000 boligenheder årligt.
• Regulering af bygningsreglementet, så alle nuværende og fremtidige bygninger isoleres effektivt, bruger alternative opvarmnings- og energikilder og udnytter effektive energistyringer.
• Oprettelse af et Klimabyggeakademi, der udvikler ny teknologi og viden inden for klimarenovering og -fremtidssikring, herunder også af sunde materialevalg
• Krav om autorisation og certificering af klimarenoveringsfirmaer, så kvaliteten sikres
• Efteruddannelse af både arbejdsløse og beskæftigede byggearbejdere, mestre, ingeniører og konstruktører.

– Vi vil gerne vise, at der allerede i dag findes masser af muligheder for at tage fat her og nu – med sunde og miljøvenlige materialer. Markedet for klimarenoveringer venter kun på at blive sparket i gang, siger Michael Johnson.

Sundt indeklima – så bli’r legen god

Aktionen på Rådhuspladsen bakkes op af de pædagogiske fagforeninger i København, BUPL Hovedstaden og Landforeningen af Socialpædagoger, LFS. Erik Steppat, der er fællestillidsmand i BUPL Hovedstaden forklarer, at pædagogerne har en generel interesse i, at der bliver skruet op for offentlige investeringer, ikke kun i flere hænder til børnene, men også i det fysiske miljø.

– Det kan forbedre sundhedsforholdene for både børn og pædagoger, hvis problematiske byggematerialer udskiftes og der investeres i systematisk brug af sunde. Derfor ser vi gerne, at miljømæssige investeringer er i top, siger Erik Steppat i sidste nummer af byggefagenes Nyhedsbrev.

– En reduktion af kulde og træk vil bedre sundhedsforhold og forbedre betingelserne for det pædagogiske arbejde og børnenes leg. Og det giver god mening, hvis den økonomi, der i dag bruges på opvarmning, vil kunne bruges på andre områder, der forbedrer forholdene for børnene, siger han.

Opbakning fra opposition

Klimaaktionen indgår i en kampagne for klimarenoveringer, der er igangsat af Byggefagenes Samvirke i København, forklarer Anders Olesen, formand for den faglige samarbejdsorganisation.

Planen vil baske flere fluer med ét smæk: Den vil imødegå klimakrisen og fremtidssikre den danske bygningsmasse, og den vil sparke dansk økonomi i gang og give arbejde til tusindvis af byggearbejdere.

Planen udnytter den økonomiske krise og vender jobtab til klimaforbedringer – uden forøgelse af de offentlige udgifter. Og den foreslår oprettelse af målrettet uddannelse, vidensudvikling og formidling af teknologi til energirigtigt og sundt byggeri.

Anders Olesen fortæller, at oppositionen i Folketinget og flertallet på Københavns Rådhus har taget positivt imod planen, siden den blev lanceret på Samvirkets årsmøde i marts 2010..

– Vi har, siden vi præsenterede vores klimarenoveringsplan, fået rigtig positive reaktioner fra Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten, siger han.

– S/SF’s økonomiske udspil »En fair løsning« indeholder et forslag, der ligger tæt op af vores ideer. Det peger, på at Danmark skal udvikle sig til en førende nation for klimarenovering, og at en systematisk renovering skal finansieres af energibesparelser. Det betyder, at en klimarenoveringsplan kan blive en del af regeringsgrundlaget for en ny regering, siger han.

JPEG - 32.5 kb
Systematisk klimarenovering kan blive del af grundlaget for en kommende S/SF-regering, mener Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Er det ikke et problem, at der ikke anvises en motor til en systematisk klimarenovering i S/SF-planen?

– Jeg ser gerne planen suppleret med en kritisk gennemgang af bygningsreglementet og en tidsplan for, hvornår klimarenoveringerne skal være gennemført. Men udgangspunktet er godt – og der er grænser for hvor detaljeret, en plan kan være lige nu.

Også Københavns kommune har reageret positivt på byggefagenes plan, fortæller Anders Olesen.

– Vi har fået positive tilbagemeldinger fra både bygge- og teknikborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) og overborgmester Frank Jensen (S). Overborgmesteren skriver, at kommunen er i gang med at udarbejde en tiårsplan for klimarenoveringer af kommunens bygninger, siger Anders Olesen.

Tavs regering

Mens reaktionerne har været positive fra oppositionen, har regeringen derimod været tavs.

– Vi sendte vores klimarenoveringsplan som en velkomstgave til klima- og energiminister Lykke Friis, hvor vi udtrykte håb om at regeringen ville være aktiv på den front. Men vi har ikke hørt noget fra hende eller regeringen siden, siger Anders Olesen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce