Annonce

28. maj 2010 - 14:55

Klimaaktivister vil lukke Sveriges største klimaskurk

Aktionen lørdag den 29. maj er inspireret af Shut It Down i København. Det gælder både på grund af lighederne mellem Värtaverket og Amagerværket. Således er begge værker placeret tæt på centrum af en storby og drives af en virksomhed, som man anklager for »greenwashing«. Men også på grund af midlerne - ikke-voldelig civil ulydighed.

Arrangørerne af aktionen skriver på deres hjemmeside, at Värtaverket vil blive lukket den 29. maj. Man vil påvirke de beslutninger, der angår alle med musik, dans og party.

Demonstrationen skal afgå fra Karlaplan med musik og taler, men aktivisterne garanterer, at dagen kommer til at byde på mere end festivalstemning.

– Musik, dans og party skal stille spørgsmål og lokke folk til aktionen. Alle mulige midler vil blive taget i brug, når vi når frem. Vi vil benytte os af alt fra performance til ikke-voldelig civil ulydighed, fortæller den svenske aktivist Rikard Rehnbergh, som er med til at arrangere aktionen.

Et stærkt symbol

På spørgsmålet om, hvad man har lært af det danske politis effektive forhindring af indtrængen på Amagerværket, hæfter Rikard Rehnbergh og de andre svenske aktivister sig ved forskellen mellem det danske og svenske politi.

– Vi mener, at hver aktion er unik i sin form. Områderne omkring værkerne er forskellige, både hvad angår geografien og »indpakningen« – hegn, porte og vægge. Samtidig tror jeg, at det svenske politi er mere åbne og velvillige overfor klimaaktioner og miljøspørgsmål end det danske. Om ikke andet blev dette da tydeligt før, under og efter COP15, udtaler han med en henvisning til det danske politis fremfærd under klimatopmødet og de pågående retssager om brugen af masseanholdelser.

JPEG - 82.6 kb
Aktivister og medlemmer af venstrefløjspartier i Sverige vil lukke et kulkræftværk nær Stockholm. Foto: SID.

På trods af erfaringerne fra København, hvor der er delte meninger om, hvorvidt det var ShutItDown aktionens fortjeneste, at Amagerværkets produktion blev stoppet på dagen, er de svenske arrangører klare i mælet, når det kommer til målet med aktionen. Det skal helst være mere end blot en symbolsk manifestation.

– Konkret håber vi på at lukke produktionen ned og udfase brugen af kul fuldstændigt i det lange løb, men i det mindste skal den lukkes for én dag, nemlig den 29. maj. Om ikke andet må aktionen blive en stærk symbolsk handling, som hverken politikerne eller Fortums ledelse kan sidde overhørig. Det kan få problemet på dagsordenen, og der findes faktisk mange stockholmere, som ikke er klar over, at der fyres med kul på Värtaverket, udtaler Rikard Rehnbergh

Endnu et skridt på vejen

Ligegyldigt udfaldet af aktionen på lørdag, gør Rikard Rehnbergh det klart, at hverken Shut It Down eller klimabevægelsen stopper her.

Han anser Shut It Down for at være endnu et skridt på vejen og for at være en del af en global bevægelse for at stoppe klimaforandringer.

– Vi afviser idéen om nationale klimabevægelser. I stedet anser vi os selv for at være en del af en global klimabevægelse. Det er vigtigt for Shut It Down netværket at gøre det klart, at vi står i solidaritet med den globale syd, ligeså meget som med arbejderne på Värtaverket. Aktionen er ikke et angreb på arbejderne, men de politikere og forretningsfolk, der vil tjene penge på krisen, siger han.

– Efter fiaskoen ved topmødet i København er det vigtigere end nogensinde at konfrontere klima- og miljøskurke, ligefra energiindustrien over skovryddere til dem, der fremmer forbrugskultur.”

Ligesom Amagerværket, der var mål for den københavnske ShutItDown aktion i september sidste år, er Värtaverket primært et kulfyret kraftvarmeværk. Det har været udsat for kritik fra en bred front, idet det beskyldes for at udlede mere co2 end den samlede svenske bilpark, omkring 25% af Sveriges samlede co2 udledning, og dermed spille en betydelig rolle i at forsage katastrofale klimaforandringer.

Samtidig har placering tæt på Stockholms centrum rejst stærke bekymringer for lokal forurening.

»En skandale«

Värtaverket drives i dag af det finske selskab Fortum, der i stil med danske DONG herhjemme har monopol på blandt andet elnettet i Stockholm. De stockholmske politikere solgte i 90’erne elnet, fjernvarmeforsyning og bygas til Fortum, mens kommunen stadig holder en stor del af ejerskabet og bestyrelsespladser i værket, hvilket har medført en endnu stærkere kritik af den fortsatte brug af kul fra aktivisterne i Shut It Down-netværket.

– Shut It Down består af mennesker fra forskellige politiske partier og klimaorganisationer, der er trætte af, at politikerne bestemmer over vores hoveder, mens virksomhederne ikke tager deres klimaansvar. Det er påfaldende, at Stockholm, som er udråbt til Europas miljøhovedstad 2010 og ejer 49% af aktierne, lader Fortum fyre med kul et stenkast fra centrum i stedet for at satse på bæredygtig energi. Det er en skandale, udtaler Rikard Rehnbergh fra Shut It Down i et interview med Modkraft.

Fortum selv hævder at være en ansvarlig aktør for at stoppe klimaforandringer. Virksomheden lægger stor vægt på, at dets 130 værker alle indgår i EU ETS (EUs mekanisme til handel med udledningskvoter). Det er en mekanisme under Kyoto Protokollen, der udover co2-kvotehandel skulle skabe økonomisk effektive reduktioner af den globale co2 udledning gennem »udviklingsmekanismer« i resten af verden.

Gennem disse »mekanismer« påstår Fortum, at 90% af deres europæiske aktiviteter er co2-neutrale. Både kvotehandel og de såkaldte udviklingsmekanismer bliver dog kritiseret stærkt af græsrodsbevægelser, organisationer og forskere verden over.

Kvotehandel anklages af bl.a. Corporate Watch og Indigenous Environmental Network for at være en ny runde af spekulative investeringer i immaterielle goder, samt at kvoterne i langt de fleste tilfælde foræres til virksomhederne, der så kan sælge overskydende kvoter videre og samtidig forhøje priserne for forbrugerne gennem »grønne afgifter«.

Udviklingsmekanismerne – Clean Development Mechanism og Joint Implementation – bliver kritiseret for at operere med fiktive eller svært målbare besparelser, samtidig med at det kritiseres, at det er de involverede virksomheder selv, der skal opstille de scenarier, som co2 besparelserne udregnes efter.

Samtidig fremkommer der flere og flere sager om menneskerettighedsovertrædelser, økonomisk fusk og virksomheder, der har fået store mængder udledningsrettigheder for ikke at rydde skovområder.

Shut It Down i Stockholm finder sted lørdag den 29. maj, begynder på Karlaplan kl. 13:00 og forventes at slutte 20:00.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce