Annonce

3. juni 2010 - 16:58

Sverige: Klimaaktivister stormer kulkraftværk

Klokken er 13.00, og vi står på det store torv Karlaplan i Stockholms midtby. Her er aktivister i bogstaveligt talt alle farver ved at samles for at deltage i demonstrationen Shut It Down, der vil lukke Sveriges største enkeltstående drivhusgasudleder, kulkraftværket Värtaverket.

Forude ligger en demonstration og aktion, der har lovet at lukke for værket, der ejes af det finske selskab Fortum, med ikke-voldelig og ulydig kreativitet.
Da klokken passerer 13.30 er omkring 200 mennesker forsamlet på torvet, og der hersker en karnevalsstemning mellem bannere og udklædning til tonerne af bl.a. svensk hiphop. Flere bannere med budskaber som »Korka igen« (luk det til igen) og »Det er vi som är den hällbara utvecklingen« (Det er os, der er den bæredygtige udvikling) bliver rullet ud og tager så småt opstilling nær demovognen.

Fra en sækkevogn midt i menneskemængden lyder vedholdende reggaetoner, mens de glade skabere af vognen, der er dækket af klistermærker for bl.a. aktionsnetværket for gratis kollektiv trafik, Planka.nu, danser rundt med deres dreadlocks flyvende om hovedet.

Omkring dem påfører mange af demonstranterne sig lyserøde kattemasker og ansigtmaling i alle regnbuens farver. Sammen med den brogede påklædning giver det et noget andet udtryk end den danske aktion ShutItDown, der i september 2009 marcherede mod Amagerværket, for ligeledes at lukke det ned, hvor udtrykket var noget mere »traditionelt« sort eller hvid blok.

JPEG - 122.3 kb

Forskellen i påklædningen spiller sammen med aktiviteten hos den stort set altid uniformerede gruppe, politiet. Mens det danske politi var massivt til stede i kampuniform og hollændervogne ved aktionen i september 2009, er det svenske politi kun til stede med et par civile betjente med veste med teksten »dialog polis« og en enkelt mandskabsvogn, da vi omkring kl 14.00 begynder at forlade Karlaplan med retning mod endnu et kulkraftværk, der skal lukkes.

En af de svenske aktivister griner og påpeger overfor de undrende danskere: »Vores politi er ikke helt gale, specielt ikke i forhold til jeres robo-cops i København«.

Hvad skal væk – hvidkål eller brunkul?

Demonstrationen snegler sig ad den relativt korte rute, akkompagneret af tonerne fra reggae-sækkevognen og lydvognen, hvor et par talere tordner mod Fortums fortsatte brug af kul og de svenske politikere ligegyldighed og særinteresser.

– De stockholmske politikere er mere interesserede i at holde sig gode venner med industrien end i borgernes helbred og velfærd. Hvis vi skal ændre samfundets kurs, må vi organisere os og aktionere mod forbryderne i jakkesæt, lyder det fra Rikard Rehnbergh på demovognen, der svares af jubel og klappen fra demonstranterne.

Der bliver uddelt flyers for forskellige initiativer og kommende begivenheder langs ruten; en større gruppe finner med et banner med teksten »Stop CO2 emissions for doom«, uddeler flyers mod de planlagte udvidelser af atomkraft, både i Finland og andre europæiske lande.

Både demovognen og mange aktivisters hænder prydes af propaganda fra Nordic Climate Action Camp, en lejr fra 14. - 20. juli, der vil stoppe Shells prøveboringer efter fossil naturgas i Skåne og eksperimentere med bæredygtige demokratiformer og energikilder.

JPEG - 92.1 kb

En gruppe i demonstrationen udgør en af de karakteristiske »klovnehære«. Skiftevis sætter denne utraditionelle og meget farverige »hær« gang i stemning i demonstration med dans og gøgleri for derefter i næste øjeblik at følge og mime de tilstedeværende betjente til stor morskab for demonstranter – og endda enkelte gange betjentene.

Da klokken nærmer sig tre, er demonstrationen næsten fremme ved Värtaverket, men fortsætter ufortrødent fremad mod værkets porte og hegn, bag hvilke ca. 30 politifolk har taget opstilling, heraf en del hundepatruljer.

Der foregår stille forberedelser rundt omkring i demonstrationen, mens den sidste taler bygger stemningen op. Demonstrantionen spreder sig ud med front og bannere mod hegnet og hovedporten ind til værkets område, og der er en stemning af forventningsfuld glæde og spændte miner.

Luk nu Värtaverket!

På slaget 15.00 og råbet »Stäng ner Värtaverket« kaster to grupper af aktivister reb med kroge op på hegnet og forsøger ihærdigt at rive det ned. Politiet kommer dog hurtigt farende og slår sig med knipler vej gennem gruppe af aktivister ind til rebet, som de resolut skærer over og stiller op foran de nu forvredne hegnspæle.

Længere nede forsøger endnu en gruppe aktivister sig med samme teknik og virker til at tage politiet mere på sengen. Hegnspælen hælder kraftigt ud over vejen, inden betjente med hunde når frem til gruppen, der pludselig hopper tilbage og bryder ud og voldsom jubel sammen med resten af demonstrationen.

Fra toppen af fabrikken er det nemlig lykkedes aktivister at lave et banner drop, og fra siden af bygningen – ovenpå Fortums miljørigtige slogans - griner nu et enormt rødt dødningehoved med teksten »STÄNGT - På allmän begäran« (Lukket på grund af alment ønske).

Samtidigt ser andre demonstranter deres snit til at dække hegnet omkring indgangen med adskillige bannere, mens to aktivister hopper over indgangen og starter et vanvidsløb mod den massive bygning med betjente og hunde i hælene. Begge anholdes inden de når målet og slæbes bort.

De to løbere bliver støttet af demonstrationens hujen og dansen udenfor hegnet. Lydvognen og sækkevognen spiller stadig op til festlig stemning, mens adskillige aktivister igen og igen klipper hegnet i stykker og forsøger at hoppe over.

Det lykkes endnu et par stykker at forcere den første barriere, men de bliver dog hurtigt overmandet af civilklædte betjente og hundepatruljerne.

Åben megafon foran hegnet

Omkring 15.45 kører lydvognen væk, og det virker, som om demonstranterne er ved at løbe tør for energi og idéer til for alvor at bryde hegnet. Endnu engang står de danske aktivister let måbende, mens aktivisterne samles på græsset foran hegnet – en del sætter sig ned – og begynder plenum for åben megafon om mulighederne nu ovenpå 6-8 anholdelser.

Ligesom til ShutItDown i København virker der til at være en vis stilstand og mangel på ny motivation blandt aktivisterne. Hvor stemningen foran Amagerværket i september til tider var præget af en planløs og tom ventetid, virker de svenske aktivister til at tage konsekvensen af stilstanden og muligvis erkendelsen af, at det udnytte tiden.

– Det er fantastisk at se jer herude! Dette er blot begyndelsen her i Sverige, vi kæmper videre og bliver ved med at bygge og styrke bevægelsen for socialt og økologisk bæredygtige samfund, lyder det entusiastisk en ung mand fra Socialistiska Partiet, mens regnen begynder at falde i Stockholm.

JPEG - 120.2 kb

Politiet forholder sig afventede tæt på de siddende demonstranter, mens en midaldrende mand med dreadlocks har grebet megafonen og adresserer politifolkene direkte:

– I skal ikke lade jer bruge som vagter for forbrydere som Fortum. De ødelægger også jeres og jeres børns fremtid. Stå for én gangs skyld på borgernes side og hjælp os med at stoppe kulmonstret!” lyder opfordringen.

Betjentene, der flankeres af klovnehæren, trækker dog bare på smilebåndet.
De sorte skyer over kraftværket bliver tungere og tungere, og med den tiltagende regn virker det til, at der er en begyndende opbrudsstemning.

En sidste eskalering

Plenum er ovre, og demonstranterne står i grupper på vejen og græsset, da tolv – fjorten betjente pludselig stormer ind og tackler én enkelt aktivist, som man kan genkende fra at have forsøgt at kravle over hegnet flere gange tidligere.

Demonstranterne omkring omringer tumulten og forsøger gentagne gange at befri deres kammerat, hvilket får betjentene til for første gang at bruge deres stave og peberspray som det danske politi, voldsomt og uhæmmet. Mange af demonstranterne bliver ramt af begge dele, og mens fire politifolk slæber den anholdte væk, kommer flere civilklædte betjente til og holder med iver den ophidsede menneskemængde på afstand.

Tumulten fortsætter vel efter, at den anholdte er blevet slæbt ind bag hegnet. Som for at markere at festen for alvor er ovre, rykker politifolkene frem og skubber og slår ivrigt de ventende, råbende mennesker ud på vejen med ordren om at forsvinde fra området.

JPEG - 82.4 kb

Dagens sidste mand på megafonen er en af arrangørerne Rikard Rehnbergh, der opfordrer folk til at komme til Kafé 44 senere, hvor der vil være evaluering af dagen og planlægning af solidaritetsdemonstration for de anholdte.

– Næste gang, vi kommer herud til Värtaverket, er vi dobbelt så mange. Kampen fortsætter, der er aktionslejr og masser af seje aktiviteter i horisonten, og det her er en voksende bevægelse, råber han og hilses af demonstrationens sidste jubel, inden menneskemængden langsomt siver væk fra den regnvåde asfalt foran Värtaverket.

På vej væk fanger Modkrafts udsendte Rikard til en sidste kommentar om dagens forløb. Han har nu taget den lyserøde kattemaske op i panden og afslører et træt, men smilende ansigt:

– Alt har været planlagt åbent, på nær banner droppet fra selve fabrikken, som en lille affinity gruppe (arbejdsgruppe) udførte i hemmelighed. På trods af de åbne kort lykkedes det ti mennesker at komme ind til fabrikken, og vi fik tydeligt vist, at Fortum ikke kan fortsætte deres ødelæggelser i stilhed. Shut It Down fortsætter kampen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce