Annonce

23. december 2011 - 13:42

»Helt ud i hampen for Joachim B. Olsen«

Julereportage: Mens radioen spillede »Do They Know It’s Christmas«, pakker 50 frivillige fra Roskilde Festival lørdag den 17. december over tusind pakker med legetøj.

Pakkerne er gaver til en lille del af de op imod 65.000 børn, der ifølge velgørende organisationer, i år fejrer jul i fattigdom.

Gaveindpakningen er en del af kampagnen Roskilde Standpunkt, hvor festivalen siden 2010 har sat fokus på fattigdom og ulighed. Målet med kampagnen er, at Danmark skal indføre en officiel fattigdomsgrænse.

Det oplyser Roskilde Festival i en pressemeddelelse.

– Folketingets politikere anstrenger sig igen og igen for at afspore debatten om, hvem der er fattig, eller om der overhovedet findes fattige i Danmark. Det er vi nødt til at reagere på, siger Steen Jørgensen, formand for bestyrelsen i Foreningen Roskilde Festival, i pressemeddelelsen.

Læs pressemeddelelse fra Roskilde Festival her.

En samfundsopgave, men…

To af festivalens frivillige nisser, som Modkraft talte med i Roskilde, har virkeligheden tæt inde på livet gennem deres daglige arbejde.

For socialrådgiveren Ulla Højbøge og folkeskolelæreren Dorthe Madsen er der ingen tvivl.

– Jeg ved, at der findes fattige. Problemet er, at vi ikke har en fattigdomsgrænse, for der er folk, der ikke har til dagens og vejen, siger Ulla Højbøge til Modkraft.

JPEG - 63.1 kb
Socialrådgiveren Ulla Højbøge og folkeskolelæreren Dorthe Madsen i gang med at pakke julehjælp. Foto: Jakob Olesen.

De er også enige om, at frivilligt socialt arbejde er nødvendigt i dagens Danmark.

– Det er selvfølgelig en samfundsopgave, men man er nødt til at gøre noget, når det ikke sker. I krisetider gør folk en indsats, og det er flot, siger Dorthe Madsen til Modkraft.

Mens socialrådgiveren ikke tror på, at det kan blive anderledes, »for det kæver jo en samfundsomvæltning«, vil folkeskolelæreren gerne sætte navn på en af de ansvarlige.

– Det kører jo helt ud i hampen for Joachim B. Olsen, når han skal vurdere, hvordan andre har det, og hvad de skal gøre, udbryder Dorthe Madsen.

Skæv debat har konsekvenser

Debatten om fattigdom i Danmark begyndte, da Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance den 28. oktober på Facebook kritiserede et forslag fra Özlem Cekic (SF), der ville sikre julehjælpen til alle fattige.

»Jeg brækker mig«, skrev den liberale kuglestøder og Vild med dans-vinder dengang i sin statusopdatering om SF’erens forslag.

Læs artiklen »Joachim B. Olsen om fattige danskere: Jeg brækker mig« hos BT

Udtalelsen fik Özlem Cekic til at komme med eksemplet Carina, der havde et tilrådighedsbetløb på 6.000 om måneden efter skat. Eksemplet udløste et ramaskrig og endte med at Özlem Cekic måtte erkende, at Carina ikke var fattig.

JPEG - 63.8 kb
Julehjælpen er på vej. Foto: Jakob Olesen.

I kølvandet på fattigdomsdebatten var der stor bekymring blandt de velgørende organisationer, om danskerne stadig ville støtte deres arbejde med at hjælpe de fattigste i Danmark.

Dansk Folkehjælp, Frelsens Hær og Mødrehjælpen gik derfor i begyndelsen af december ud med en fælles udtalelse om debatten, som efter deres mening »rammer skævt«.

Ifølge organisationerne havde debatten ikke handlet om det væsentlige, nemlig hvordan samfundet undgår marginalisering af de fattigste danske borgere.

»Vores samfund skal hjælpe arbejdsløse til at få arbejde og syge til at blive raske«, skriver de tre organisationer i deres pressemeddelelse.

Læs fællesmeddelelsen »Hård debat om fattigdom i Danmark rammer skævt« hos Dansk Folkehjælp.

Mødrehjælpen har især været kritisk over for politikere og medier ovenpå Carina-sagen, hvor Özlem Cekic fandt en kontanthjælpsmodtager, som mange ikke mener er fattig nok.

– Det vil ikke være til at bære, hvis der er børn, der ikke får hjælp til en god jul, bare fordi der på baggrund af et enkelt eksempel er tegnet et skævt billede af, at der ikke er fattige familier i Danmark, siger direktør i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen i en pressemeddelelse.

Selvom mange danskere fortsat gerne vil hjælpe, har debatten alligevel ifølge organisationerne sat sine spor.

– I år møder vi langt flere, der siger, at hvis det er penge til de fattige, vi er ude efter, så vil de ikke give noget. Jeg tror ikke, at danskerne er blevet mindre solidariske, men en del har nok nogle overskrifter fra fattigdomsdebatten på nethinden, udtalte generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem den 14. december til BT.

Læs artiklen »Derfor mangler der penge til de fattiges jul« hos BT.

Flere fattige

Det egentlige problem for de velgørende organisationer er dog, at der i år er langt flere ansøgere til julehjælp end tidligere, som faktisk lever op til kravene.

Dansk Folkehjælp påpeger i en pressemeddelelse, at flere familier er »presset ud i en uholdbar økonomisk situation.«

Samtidig er mange af de familier, der tidligere har modtaget julehjælp, stadig fattige.

Læs Dansk Folkehjælps pressemeddelelse her.

I konkrete tal oplyser Dansk Folkehjælp, at organisationen har modtager ansøgninger fra 11.000 familien hvoraf flere end 7.000 ansøgninger levede op til kriterierne for at få julehjælp. Det er en stigning på næsten 60 % i forhold til sidste år.

Til trods for, at Dansk Folkehjælp i år indsamlede knap syv millioner kroner, omkring 1,5 millioner mere end sidste år, måtte organisationen alligevel sige nej til 2.000 af de godkendte familier.

Selvom mange altså gerne vil hjælpe, er julen langtfra reddet for mange danske børn.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce