Annonce

15. januar 2009 - 1:30

Militant gruppe tager ansvar for politi-attentat

Den venstreorienterede militante græske gruppe »Revolutionær Kamp« har angiveligt taget ansvaret for flere skudattentater mod politifolk i Athen, skriver det britiske nyhedsbureau BBC.

Politiet har tidligere oplyst, at gruppen var mistænkt for attentatet mod tre betjente uden for det græske kulturministerium den 5. januar, fordi maskinpistolen, der blev brugt, tidligere har været benyttet under en af gruppens aktioner.

Men ifølge BBC tager »Revolutionær Kamp« også ansvaret for et skudattentat mod en politibus den 23. december, hvor ingen kom til skade, samt et mislykket bombeattentat mod olieselskabet Shells hovedkvarter i Athen den 24. oktober 2008.

Den 17 sider lange erklæring skal være sendt til den satiriske ugeavis Pontiki – som gruppen siden 2005 har benyttet til at offentliggøre sine manifester og erklæringer – der har tænkt sig at offentliggøre hele teksten torsdag den 15. januar.

JPEG - 66.8 kb
Forsiden af den satiriske ugeavis Pontiki med omtale af erklæringen fra »Revolutionær Kamp«.

– De siger, at de tog hævn…og at de vil fortsætte. De opfordrer endda andre til at benytte våben for at støtte deres mål, siger Pontikis redaktør, Dimitris Benekos, ifølge den amerikanske avis Chicago Tribune.

I et uddrag af erklæringen, som Pontiki allerede har bragt, håner gruppen politiet for ikke besvare deres skud.

»Vi går ud fra, at de smed sig ned på maven for at redde deres skind«, skriver gruppen angiveligt.

Græsk politi oplyser, at man allerede havde forbundet gruppen til skudattentatet den 23. december, fordi et af våbnene, der blev brugt den 5. januar også blev brugt ved den forrige aktion. Der er dog ikke umiddelbart nogen forklaring på, hvorfor en anden ukendt gruppe ved navn »Folkelig Aktion« allerede har taget ansvaret for det første attentat med begrundelse i de optøjer, der fulgte efter politiets drab på en teenager i starten af december 2008.

Arvtagere eller ny generation

Iagttagere og analytikere diskuterer nu, hvorvidt »Revolutionær Kamp« er arvtagere til den tidligere byguerillagruppe 17. November, der opererede fra 1973 til 2002. Det amerikanske udenrigsministerium skriver i sin årlige rapport om terrorisme, at de to grupper kan være forbundet, og at en del af medlemmerne muligvis er tidligere medlemmer af 17. November.

Michalis Chrisochoidis, der var minister for offentlig orden under den tidligere socialdemokratiske regering, mener dog ikke at gruppen nødvendigvis er forbundet til tidligere grupper.

JPEG - 57.4 kb
Politiets teknikere leder efter spor efter et attentat begået af »Revolutionær Kamp«. Foto: Pontiki

– Dette er en ny generation af terrorister – unge folk, tror jeg – der har besluttet at starte en ny runde med vold og blodsudgydelse, og som vil blive mere voldelige og mere morderiske end tidligere, siger han til Chicago Tribune.

»Revolutionær Kamp« har siden 2003 gennemført mindst seks bombeattentater mod bl.a. retsbygninger, politistationer og regeringskontorer samt et mordforsøg på den tidligere minister for offentlig orden, den konservative Georgios Voulgarakis.

»Revolutionær Kamp« har siden juni 2007 stået på EU’s såkaldte terrorliste.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce