Annonce

Terrorbekæmpelse
3. juli 2013 - 21:05

PET vil jagte ekstremister i psykiatrien

Politiets Efterretningstjeneste vil forebygge politisk og religiøs ekstremisme blandt borgere med psykiske lidelser for at undgå terror i Danmark. 

Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Social- og Integrationsministeriet har indgået et nyt samarbejde, som skal gøre personalet i behandlingspsykiatrien bedre til at opdage og håndtere tendenser til politisk og religiøs ekstremisme blandt borgere med psykiske lidelser.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

– Vi ser, at psykiske problemer kan være en væsentlig medvirkende årsag til radikaliseret og i nogle tilfælde voldelig ekstremistisk adfærd. Det er derfor vigtigt, at de fagpersoner og myndigheder, der i deres daglige arbejde er i kontakt med mennesker med psykiske problemer, er opmærksomme på problemstillingen og på de handlemuligheder de har for at forebygge radikalisering, udtaler PET-chef Jakob Scharf.

Ifølge Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup skal samarbejdet bygge på det allerede eksisterende såkaldt PSP-samarbejde mellem politi, socialforvaltning og det psykiatriske behandlingssystem.

PSP-samarbejdet skal nu have øget fokus på forebyggelse af radikalisering og ekstremisme hos mennesker med psykiske problemer – for i sidste ende, at forhindre terrorisme i Danmark.

– Selv om mennesker med psykiske problemer giver udtryk for meget ekstreme synspunkter, kan det være svært for personalet at afgøre, om det skal tages alvorligt. Personalet skal derfor rustes til at håndtere de her situationer, og de skal have et sted, hvor de kan henvende sig med deres spørgsmål. Samarbejdet mellem politiet, socialforvaltningerne og psykiatrien er det helt rigtige sted at forankre indsatsen, og det er mit håb, at det vil være en stor hjælp både for de ramte og deres pårørende, siger Karen Hækkerup.  

Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, LAP, er kritiske overfor initiativet.

– Terrorisme skal selvfølgelig forebygges, men det virker en smule provokerende og stigmatiserende, når forebyggelse af radikalisering bliver et psykiatrisk anliggende. Der ligger en antydning af, at psykisk syge potentielt er farlige for samfundet eller endda terrorister, siger udviklingskonsulent i LAP Karl Bach Jensen til avisen Berlingske.

Læs artiklen »Psykiatere skal være med til at bekæmpe terror« hos Berlingske.

Læs pressemeddelelsen »Nyt samarbejde med psykiatrien skal bekæmpe radikalisering og ekstremisme « hos Social- og Integrationsministeriet.

Redaktion: 
Emneord: 

Annonce