Annonce

Terrorsag
29. oktober 2012 - 21:28

»Der var en god del hash involveret«

Venstrefløjsaktivister tiltalt for politisk motiverede ildspåsættelser, havde stort hashforbrug og lavede brandbomber »for sjov«. Det kom frem på første retsmøde i stort anlagt terrorsag.

Mandag den 29. oktober begyndte retssagen mod fem mænd i alderen 21-24 år med tilknytning til den yderste venstrefløj i København, der er tiltalt for overtrædelse af terrorlovgivningen.

Ifølge anklageskriftet så har de fem stået bag flere politisk motiverede ildspåsættelser mod blandt andet virksomheder, banker og politi med det formål at »destabilisere staten«.

En påstand, som de tiltalte afviser.

To af de tiltalte mænd ønskede ikke at udtale sig, mens de tre andre benyttede lejligheden til at give deres version af sagen overfor dommeren og den fremmødte presse.   

Læs minut-for-minut-dækningen af retssagen hos Berlingske.

Læs minut-for-minut-dækningen af retssagen hos BT.

Bare for sjov

Anklagemyndigheden ønskede på retssagens første dag at sammenkæde nogle klude, nødblus og plastikdunke fundet hos de tiltalte samt i et hus på Christiania, hvor de unge holdt til, til de forskellige gerningssteder.

Anklageren fremhævede desuden fundet af bogen »Den Anarkistiske Kogebog«, som indeholder bombeopskrifter, hos to af de tiltalte samt en større mængde molotov cocktails, som politiet fandt på Christiania.

Læs artiklen »Terrortiltalt fjernede mobil-batterier for at undgå at blive sporet« hos Politiken.

Ifølge de tiltalte, så er der dog ingen sammenhæng mellem politiets konfiskerede materiale og de mange brandanslag, som fandt sted i Storkøbenhavn mod blandt andet Politiets Efterretningstjeneste, Den Græske Ambassade, Nordea, Politiskolen og to pelsvirksomheder i perioden fra 2010-2011.

To af de tiltalte erkendte at have fremstillet molotov cocktails blandet med flamingo, men afviser at de skulle bruges i en politisk kamp mod systemet.

– Vi lavede dem for sjov. I værste fald skulle de bruges til at tage ud på en mark og kaste efter et træ, fortalte en af mændene, der også sagde, at tre af de andre tiltalte var med til at lave dem.

Den tiltalte sagde ifølge Berlingske, at »vi var sikkert bare skæve«, da de lavede brandbomberne.

Massere af joints

To af de tiltalte fortalte videre, at de havde et større hashforbrug i den periode, hvor ildspåsættelserne fandt sted.

Af samme grund kunne de ikke svare særlig klart på spørgsmål omkring denne tid.

– Der blev røget vanvittigt meget hash – dagligt. Mange, mange joints om dagen, lød det fra en anden af de tiltalte, som på et andet spørgsmål ifølge Jyllands-Posten svarede:

– Der var en god del hash involveret, så jeg kan ikke huske så mange detaljer.

Læs artiklen »Terrortiltalte: Vi var skæve« hos Jyllands-Posten.

Samtidig var de tiltalte lunkne overfor at bliver koblet til venstrefløjen.

Selvom de erkendte, at de har deres gang i Ungdomshuset og har deltaget i forskellige demonstrationer, så ønskede de ikke at positionere sig som venstrefløjsaktivister.

Én fortalte ligefrem, at han havde stemt på partiet Liberal Alliance ved det seneste folketingsvalg.  

– Jeg har ikke noget politisk standpunkt. Det kommer an på, hvad man diskuterer. Nogle gange vil jeg være til venstre, andre gange til højre, svarer én mændene på anklagerens spørgsmål.  

»Noget forbandet svineri«

Én af de tiltalte, som ikke ønskede at udtale sig i retten begrundede sin beslutning med, at han finder det »formålsløst«.

Han har siddet fængslet siden han blev anholdt den 18. maj sidste år og har mistet tålmodigheden med retssystemet.

– Jeg har siddet varetægtsfængslet i 17 og en halv måned. Det er absurd lang venten og noget forbandet svineri. Et samarbejde er formålsløst. Jeg føler ikke, at det her er noget, jeg bør finde mig i. Jeg har ikke noget med det her at gøre, sagde han blandt andet.

– Jeg er træt og efterhånden også bitter. Jeg vil ikke være med til det her, når jeg gennem det sidste halvandet år er blevet brugt som processuel prøveklud, mente han.

Læs artiklen »Terrortiltalt tier efter lang fængsling« hos Jyllands-Posten.

Forsvarer: Ikke terror

Hovedbudskabet fra forsvarerne i sagen er, at der ikke er tale om en overtrædelse af terrorparagraffen, ligesom de fastholder, at der kan rejses tvivl om skyldsspørgsmålet.   

– Der er to hovedspørgsmål i sagen. For det første, om de tiltalte overhovedet har planlagt og udført de her gerninger i forening. Og for det andet, spørgsmålet om det så er terror, lyder det fra forsvarer Thorkild Høyer.

– Man kan rejse spørgsmålet om, hvorvidt det overhovedet er politisk motiveret, og selv hvis det skulle være politisk motiveret, så betyder det ikke, at der er tale om terror, siger advokaten til Ritzau.

Samtidig mener en anden forsvarer, at sagen er blevet trukket unødigt i langdrag.

– I november sidste år fik vi at vide, at sagen var færdigefterforsket. Der er gået for lang tid. Det er utilfredsstillende for alle parter, at det trækker ud. Drengene har svært ved at huske datoerne nu, især hvis de har siddet varetægtsfængslet, sagde advokat og forsvarer Hanne Reumert til politiken.dk.

Læs artiklen »Forsvarere i terrorsag: Tiltalte har måttet vente alt for længe« hos Politiken.

Læs Modkrafts tidligere omtale af sagen:

»Kan molotovcocktails omstyrte samfundet?«.

»Terrorfængslede straffes uden rettergang«

»Aktivister om brandsag: Politiet dæmoniserer venstrefløjen«

»SUF tager afstand fra ildangreb«

»Græske bombeanarkister bejler til danske aktivister«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce