Annonce

Enhedslisten
15. januar 2013 - 18:03

Ø: Nej til dansk krigsdeltagelse i Mali

Danmark bør ikke støtte Frankrigs angrebskrig i Mali, mener Enhedslistens udenrigsordfører Christian Juhl, som frygter en eskalering af konflikten og civile ofre. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er rystet over holdningen.

Regeringens forslag om at sende et C-130 Hercules transportfly og 40 danske soldater af sted i tre måneder for at assistere Frankrigs aktuelle luftangreb mod islamistiske oprørere i det afrikanske land Mali falder ikke i god jord hos støttepartiet Enhedslisten.

Som det eneste parti i Folketinget har partiet tirsdag stemt imod en dansk krigsdeltagelse med den begrundelse, at en militær indgriben risikerer at eskalere konflikten og ramme civile.

– Der skal ikke herske tvivl om, at Enhedslisten selvfølgelig tager skarpt afstand for den islamiske oprørsbevægelse i Mali. Men vi frygter, at den franske angrebskrig kan eskalere konflikten yderligere og i værste fald sprede konflikten til nabolandede, siger partiets udenrigsordfører Christian Juhl i en pressemeddelelse.

– Danske fly skal ikke bruges til en fransk angrebskrig, men i stedet bidrage til en humanitær indsats, hvor man flyver nødhjælp til de mange flygtninge, som konflikten har skabt. Det ville være en langt bedre brug af danske ressourcer, lyder analysen.

Læs pressemeddelelsen »Nej til militæroffensiv« hos Enhedslisten.

Læs artiklen »EL fortsætter kamp mod indsats i Mali« hos Jyllands-Posten.

Søvndal: Urealistisk kritik

Franske styrker begyndte den 10. januar flyangreb mod oprørsgruppen Ansar Dine, som har overtaget den nordlige del af Mali og betragtes som den nordafrikanske gren af det islamistiske terrornetværk Al-Qaeda.

Frankrig har opbakning til den militære aktion fra FN's Sikkerhedsråd og vil i den kommende tid indsætte op mod 2.500 soldater i området i samarbejde med tropper fra Malis nabolande.

Læs artiklen »France to increase troops in Mali invasion« hos Al Jazeera.

Læs artiklen »Mali conflict: West African troops to arrive 'in days'« hos BBC.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) afviser Enhedslistens bekymring omkring Danmarks deltagelse i den militære indgriben.

– Når man betegner det her som en aggressiv udenrigspolitik, så synes jeg, at man er langt ude. Er det virkelig aggressivt at imødekomme et ønske fra FN's sikkerhedsråd, der opfordrer landene til at gøre det her, og imødekomme en trængt malisk præsident, der beder om hjælp?, spørger Villy Søvndal ifølge dagbladet Politiken og fortsætter:

– Jeg synes, det er dybt bekymrende, at Enhedslisten i en sag, der er så klokkeklar som denne, melder pas med noget, der er urealistisk og hentet fra en anden verden, og de svigter den civilbefolkning, som, hvis ikke det her var sket, ville blive udsat for islamisterne.

Læs artiklen »Søvndal raser mod Enhedslisten: Naive, uansvarlige og langt ude« hos Politiken.

Blogger: Kolonitiden spøger

På Modkrafts blogs er det kritiske fokus rettet mod baggrunden for Frankrigs – og Danmarks – pludselige involvering i konflikten.

Matias Jensen noterer sig, at Mali er en gammel fransk koloni, og at oprøret i den nordlige del af landet vil kunne skade den gamle kolonimagts indflydelse i området.

»Frankrigs perspektiv er altså, at situationen udviklede sig langt hurtigere, end de har været trygge med (...) og sådan gik det til, at vi (...) er blevet vidner til, at vestlige magter fører en led og intens konflikt i Afrika,« skriver Matias Jensen.

Læs bloggen »Værd at vide om konflikten i Mali« hos Modkraft.

Læs analysen »The West chooses war in Mali« hos SocialistWorker.

Se også links på Tidslinjen 11. januar 2013.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce