Annonce

Latinamerika
18. juni 2014 - 16:31

Colombias fredsforhandlende præsident er blevet genvalgt

Colombias konservative, men fredsforhandlende præsident Santos er i anden runde blevet genvalgt med absolut flertal. Valgkampens hovedspørgsmål har været fredsforhandlingerne med landet to guerillabevægelser FARC og ELN.

Colombias præsident Juan Manuel Santos sikrede sig ved anden valgrunde at opnå fire år mere med ialt 50,9 procent af stemmerne. Dermed ser det ud til at fredsforhandlingerne mellem landets myndigheder og oprørsbevægelserne FARC og ELN kan fortsætte.

Modkandidaten Òscar Iván Zuluaga, der er kritiker af fredsforhandlingerne med guerillabevægelserne FARC og ELN, fik kun 45 procent.

Dele af Colombias venstrefløj, fagbevægelse og masseorganisationer har ved valget anbefalet Santos' kandatur - blandt andet listen Polo Democrático Alternativo, hvis kandidat Clara López fik 15 procent i første valgrunde.

Valgets hovedspørgsmål har været spørgsmålet om krig eller fred i landet.

– Dette er slutningen på mere end 50 år med vold og starten på et nyt Colombia, har præsident Santos udtalt efter valget.

FARC-lederen Rodrígo Londono afviser dog at valget stod mellem »krig med Zuluaga og fred med Santos«. Han opfordrer i stedet til at opbygge et en »kraftfuld koalition« til venstre.

Marcha Patriótica, der har samlet mange sociale bevægelser, afskrev sin deltagelse med henvisntil til at »det repræsentative demokrati er bankerot«. Organisationen krævede i stedet valg til en grundlovsgivende forsamling.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce