Annonce

Vold mod kvinder
24. november 2016 - 13:28

Fredag 25. november: Black Friday-shopping eller markering mod vold?

FN’s internationale dag til afskaffelse af vold mod kvinder falder i år samtidig med den amerikanske store shop-amok dag Black Friday, som er på vej til at blive en tradition på danske breddegrader. Hvis du imidlertid ikke vil indkøbe dig til bevidstløshed, er her et par andre forslag til, hvad du kan bruge fredag den 25. november til.

Bare i Danmark udsættes omkring 10.000 kvinder årligt for voldelige overgreb, og globalt set er vold mod kvinder og piger er en af de mest udbredte krænkelser af FNs menneskerettigheder.

I 1999 udnævnte FN den 25. november til international dag til afskaffelse af vold mod kvinder, som flere forskellige foreninger markerer fredag. 

Modkraft guider dig her gennem dagen, som falder sammen med shop-amok-konceptet Black Friday.

Den internationale dag til afskaffelse af vold mod kvinder startede oprindeligt som en folkelig markering i Sydamerika hvorefter den har spredt sig til resten af verden.

Udgangspunktet var, at der i 1960 blev myrdet tre politisk aktive kvinder fra Den dominikanske Republik. 

Læs også artikelen »25. november - International kampdag mod vold mod kvinder« på Modkraft.

»Black Friday becomes orange«

Stadig er det folkelige, sociale og politiske foreninger, der holder dagen i hævd:

Under sloganet »When Black Friday Becomes Orange« - orange er FN’s egen betegnelse for kampagnen til afskaffelse af vold mod kvinder globalt - arrangerer Danner og Sex & Samfund »Fyraftensøl for bekæmpelse af vold mod kvinder« på Apoteket på Blågårds Plads, Nørrebro.

Hylder 12 kurdiske kvinder

Dansk-Kurdisk Kvindeforening afholder arrangementet »Sig nej til vold mod kvinder!« på Rådhuspladsen i København, som vil omhandle tolv kurdiske kvinder der har kæmpet for ligestilling.

I arrangementets flyer står bl.a. »Har du ingen anelse om hvem disse kvinder på billederne er, så frygt ej. Vi vil vente på dig fra klokken to af, hvor der  vil blive holdt et spændende oplæg om disse 12 kurdiske kvinder der kæmpede for ligestilling«.

Modkraft havde ingen anelse om, hvem de tolv kvinder er og spurgte Müzeyyen fra kvindeforeningen, som forklarer:

- Vi vil appellere til folks nysgerrighed. Derfor står der (i flyeren, red.) ikke så meget. Der vil være biografier og billeder af de tolv kurdiske kvinder, der alle har været fængslet og udsat for tortur. Og stud.cand.soc Latife Güzel vil holde oplæg om, at den kurdiske kvindebevægelse har udviklet sig til at være et forbillede for andre kvindebevægelser i alle dele af verden.

Arrangementet byder også på forfriskninger.

Vold i hjemmet og i hele verden

Fagforeningen 3F afholder temadag om »Vold i hjemmet - Arbejdspladsens muligheder for at forebygge kønsbestemt vold« med tilmelding senest fredag den 25. november klokken 09, i København.

Kvindernes Ulandsudvalg (KULU) retter på dagen fokus på pigers muligheder for skolegang, ved et arrangement med musik og salg af mad m.m. i Ansgarkirken i Københavns Nordvestkvarter, under overskriften »Sikker skolegang for piger i Mali og hele verden«.

I Aarhus »Fejrer vi FN's internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder«, med bl.a. foredragsholder Geeti Amiri i Kvindehuset.

Manifestation i Malmø

I Malmø er der mulighed for at deltage i »Manifestation på den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor« med taler og musik, arrangeret af blandt andre Vänsterpartiet og Black Protest, Malmö.

Følg FN’s tiltag på Twitter i forbindelse med dagen, som de kalder #OrangeTheWorld.

Voldens udbredelse

En rapport fra det nyligt lukkede Landsorganisationen af KvindeKrisecentre (LOKK) viser, at blandt voldsramte kvinder har hver tredje været udsat for vold gennem mere end fem år. Flere end hver tredje voldsramt kvinde oplever vold dagligt. Næsten hver fjerde oplever volden ugentligt.

I Danmark skønnes det, at ca. 10.000 kvinder årligt er udsat for gentagen og grovere fysisk vold. Ca. 9.500 kvinder mellem 16 og 24 år har været udsat for fysisk kærestevold. I 92 pct. af de politianmeldte partnervoldssager er voldsudøveren en mand.

Globalt er vold mod kvinder og piger er en af de mest udbredte krænkelser af FNs menneskerettigheder. Den mest udbredte type vold mod kvinder er iflg. WHO partnervold. Vold mod kvinder sker i alle lande. Udbredelsen varierer både fra land til land, men også internt i landene.

Ifølge generalsekretæren for UNiTE (FN) kampagne oplever op mod 70 procent af alle kvinder fysisk og/eller seksuel vold i deres livstid. Vold mod kvinder tager mange forskellig former; det kan være fysisk, seksuel, psykologisk eller økonomisk. Det kan være alt fra vold i hjemmet til handel med kvinder, æresdrab samt andre typer af femicide.

1 ud 3 kvinder udsættes for partnervold i løbet af deres liv (fysisk eller seksuel vold). Kvinder er i større risiko for at blive myrdet i deres hjem end noget andet sted. 38 pct. af alle mord mod kvinder blev rapporteret som begået af deres partner.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce