Annonce

Interview
6. december 2016 - 12:11

Mordbølge på progressive i Colombia: »Voldseskalering er rettet mod fredsproces«

Dødspatruljerne i Colombia myrder næsten dagligt mennesker, der kæmper for at forbedre levevilkårene for befolkningen. Modkraft har talt med Cristian Raul Delgado fra den venstreorienterede organisation Marcha Patriótica om faren for, at fredsprocessen saboteres. Alene i år er 70 medlemmer blevet dræbt.

I Colombia har de højreorienterede paramilitære styrker intensiveret mordene på menneskerettighedsaktivister, ledere af organisationer for oprindelige folk og ledere af fagforeninger op til fredsaftalen med guerillabevægelsen FARC.

Fredsaftalen blev stemt igennem i kongressen i sidste uge, efter den i slutningen af november var underskrevet af præsident Santos og FARC.

Det er især medlemmer af paraplyorganisationen Marcha Patriótica (MaPa), der er mål for snigmorderne.

MaPa er en venstreorienteret colombiansk social og politisk bevægelse bestående af bondeorganisationer, organisationer for oprindelige folk, afroamerikanere, lgbt-organisationer, kvindeorganisationer og ungdomsbevægelser med tilsammen 300.000 medlemmer.

Alene i år er 70 medlemmer af bevægelsen blevet dræbt, og siden de 2.000 organisationer valgte at gå sammen i april 2012, er 124 medlemmer henrettet.

Læs artiklen »Colombia Rebels Warn 'Dirty War' on Activists Threatens Peace« hos Telesur

- Vi har oplevet en voldseskalering, som er rettet mod fredsprocessen og mod de sociale bevægelser. På den ene side forsøger de at skabe frygt og bevise, at der ikke er garantier for den politiske virke eller for aktivisme hverken for de sociale bevægelser eller potentielt for FARC, hvis de går fra at være en væbnet organisation til at være et politisk parti, lyder det fra MaPa's nationale menneskerettighedskoordinator Cristian Raul Delgado.

Delgado var i Danmark i forbindelse med Internationalt Forums årsmøde den 19-20. november.

Og i forbindelse med kongressens vedtagelse af fredsaftalen gav en række danske politikere også udtryk for stærk bekymring over stigningen i paramilitær aktivitet.

Læs erklæringen fra de 22 danske byrådsmedlemmer her

Dødspatruljer udlover dusør for drab

Det er den paramilitære gruppe Autodefensas Aaitanistas de Colombia (AGC) også kaldet Los Urabeños, der fører an i et forsøg på at sabotere fredsaftalen med FARC.

Gruppen uddelte for nylig en pamflet, hvor de udlover dusør for drab på syv navngivne medlemmer af MaPa heriblandt den nuværende leder af MaPa og tidligere senator for Det Liberale Parti, Piedad Cordoba.

- Det er provokationer fra den yderste højrefløj, som arbejder inden for den nationale colombianske hær, eller som arbejder gennem paramilitære strukturer, siger Cristian Raul Delgado.

- Guerillasoldaterne har våben, og dermed er de sikret, men os, der arbejder i de sociale bevægelser, vi er et nemt bytte. Vi går åbent på gaden, og derfor er vi mere udsatte.

Læs artiklen »Efter colombianernes nej: Frygter for de politisk aktive« hos Modkraft

Udryddelsesstrategi mod sociale bevægelser

MaPa bliver af den colombianske højrefløj beskyldt for at være FARC's politiske arm, men det afviser Cristian Raul Delgado kategorisk:

- Det er regeringens måde at prøve at pege os ud. Vi er bekymrede for, at det er det første skridt til en ny udryddelsesstrategi mod den politiske bevægelse, som MaPa er. Vi ser det som udtryk for behovet for at udvide demokratiet i Colombia, og det viser manglen på respekt for vore rettigheder, når det, vi gør, er at kæmpe for de helt basale rettigheder som adgang til sundhed, et sted at bo, retten til uddannelse, retten til politisk deltagelse, til retfærdighed. Disse kampe er jo ikke kun nogle, som oprørsgrupper som FARC fører. Det er også krav, som vi i de sociale og politiske bevægelser har. Det er disse overlap i mål, som gør, at regeringen forfølger os.

Fredsaftalen er stor mulighed

Er der ikke en fare for, at denne fredsaftale ender som de tidligere aftaler, at FARC tvinges til at genoptage den væbnede kamp?

- Selvfølgelig er det en risiko, men vi synes, at fredsaftalen er en stor mulighed. Vi står fast på, at konflikten skal løses uden våben, og at man fremover går væk fra at bruge vold i politik, siger Cristian Raul Delgado.

- Livet og muligheden for at lave sociale forandringer -  det er vores eksistensberettigelse. Dermed er vi villige til at løbe den risiko. Derfor er det vigtigt for os at få støtte fra det internationale samfund. Den store diskussion i Colombia i dag er, om man skal løse konflikter med våben eller om man skal løse det i dialog. Vi tror, at hvis vi opnår fred i Colombia er det med til at skabe fred i Latinamerika. Freden i Colombia kan være et eksempel til efterfølgelse for resten af verden på, hvordan man kan løse konflikter ad fredelig vej.

I 1985 dannedes bevægelsen Unión Patriótica af progressive grupper, som efter en fredsaftale med den konservative præsident Belisario Betancur skulle involvere FARC i det almindelige politiske liv.

Fem år efter, da op mod 5.000 medlemmer af Unión Patriótica var blever myrdet, valgte FARC at gå op i bjergene og genoptage den væbnede kamp.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce